Het Biedermeiertrio, op deze samengestelde foto met barokblokfluiten, bespeelt 24 februari wandelstokfluiten.
Het Biedermeiertrio, op deze samengestelde foto met barokblokfluiten, bespeelt 24 februari wandelstokfluiten. Foto: eigen collectie.

Biedermeiertrio speelt op stokfluit en gitaar

Algemeen

Op zaterdag 24 februari speelt het Biedermeier-trio in de protestantse kerk een programma voor twee wandelstok-blokfluiten en gitaar. In dit unieke concert klinkt onder meer een Divertimento van Mozart en muziek uit zijn opera Die Zauberflöte.

De csakan (uitspraak: tsjakan) is een wandelstokblokfluit uit de biedermeiertijd, een korte periode van vrede tussen 1815 en het revolutiejaar 1848. Deze stijlperiode was een reactie op de overladen empirestijl en zijn militaire ornamenten. Men verlangde naar huiselijkheid, vriendelijke vormen en nationale ornamenten. Dat is terug te horen in de muziek en de instrumenten die ervoor werden gebruikt. Men speelde bijvoorbeeld op een csakan, de wandelstok-blokfluit van de 19e eeuw. Men hield erg van wandelen en door in de wandelstok een instrument te bouwen, had men de mogelijkheid om tijdens het wandelen even een deuntje spelen. Er is veel solowerk voor geschreven, maar ook veel in samenspel met diverse instrumenten waaronder de fortepiano of de gitaar. Men ontmoette elkaar in salons waar regelmatig concerten werden gegeven. Op het programma staan composities van Mozart en Diabelli en werk voor gitaar van Giuliani.

Het Biedermeier-trio is voor deze gelegenheid samengesteld om dit bijzondere repertoire te laten klinken. Sascha Mommertz is als musicus actief op blokfluit en traverso. Daarnaast studeerde hij blokfluitbouw en musicologie.
Evelien Wolting speelt blokfluit en barokhobo. Zij volgde haar conservatoriumopleiding in Zwolle en Tilburg, onder andere bij Sascha Mommertz, waarbij zij zich verdiepte in de csakan, de herontdekte wandelstokblokfluit uit de 19e eeuw.
Jelma van Amersfoort volgde haar conservatoriumopleiding in Amsterdam en verwierf een beurs voor een postgraduate studie in Manchester, Groot-Brittannië.

Zaterdag 24 februari, 16.00, zaal open 15.30. Protestantse kerk, Clarissenstraat 18. Reserveren is gewenst: reserveren@klassiekindekerken.nl onder vermelding van concertdatum en aantal personen. Betaling bij binnenkomst: 15 euro (alleen contant, pinnen is niet mogelijk), jongeren t/m 16 jaar gratis.


Uit de krant