Logo mooiboxtel.nl
Ad Dekker zit al 40 jaar in de martial arts en viert bovendien het 30-jarig jubileum van zijn taekwondoschool. (Foto: Privécollectie Ad Dekker)   | Fotonummer: 308237
Ad Dekker zit al 40 jaar in de martial arts en viert bovendien het 30-jarig jubileum van zijn taekwondoschool. (Foto: Privécollectie Ad Dekker) (Foto: Privécollectie Ad Dekker)

Taekwondoschool Dekker viert (drie)dubbel feest

Boxtel - Taekwondoschool Dekker bestaat 30 jaar. Dit bijzondere jubileum wordt komende zaterdag gevierd met een speciale jubileumtraining in de dojang bij de Amaliaschool en aansluitend daarop een receptie voor leden in Gemeenschapshuis De Walnoot. 'Sabum' Ad Dekker (52) heeft dit weekend nóg iets te vieren: hij beoefent al 40 jaar martial arts én als klap op de vuurpijl mag hij in februari op uitnodiging naar Zuid-Korea voor een bijzonder taekwondo-congres.

Als 'menneke' van 11 maakte Ad Dekker in 1980 kennis met de Oosterse vechtsporten. Talloze varianten passeerden de revue. Toch werd hij in geen enkele zo succesvol als in het taekwondo. In deze uit Zuid-Korea afkomstige sport bekwaamde Dekker zich gedurende de jaren 80. Hij werd zelfs vierde van de wereld op een sterk bezet WK, met ook afgevaardigden uit de Oosterse landen waar vechtsporten veel groter zijn dan hier. In 1990 besluit Dekker zijn kennis met zijn eigen taekwondoschool over te dragen aan anderen.

Zelf typeert Dekker de sport liever als 'martial arts' dan als vechtsport. Want volgens hem is taekwondo meer dan enkel een sport. Het is een 'way of life'. Die way of life wordt aan de hand van de vijf basisregels (tenets) doorzettingsvermogen, discipline, respect, integriteit en onoverwinnelijke geest gedoceerd. Bij de eerste vier kun je je misschien wel wat voorstellen, maar de vijfde behoeft wat uitleg. Dekker: "We zitten allemaal soms in moeilijke tijden. De onoverwinnelijke geest zorgt ervoor dat je controle kunt houden over de doelen die je wilt bereiken." Onwrikbaarheid en vertrouwen dus.

Inmiddels is de dojang (trainingshal) van TS Dekker te vinden in de Prinses Amaliaschool. Daar worden op zaterdag van 10.00 tot 11.30 uur en op dinsdag en donderdag van 18.30-19.30 uur (jeugd) en van 19.30-20.30 uur (junioren en senioren) taekwondoka opgeleid. Die sporters komen overigens van heinde en verre, want TS Dekker heeft inmiddels een indrukwekkende reputatie opgebouwd. "In die dertig jaar heb ik honderden mensen opgeleid", aldus Dekker, die een glimlach niet kan onderdrukken.

TS Dekker viert het jubileum zaterdag 1 februari met een speciale jubileumtraining verzorgd door Sabum Atmane Qoubbane. Aansluitend zal er rond 11.30 uur een receptie zijn in Gemeenschapshuis De Walnoot. En in februari volgt voor Ad Dekker nóg een persoonlijk hoogtepunt: op uitnodiging van Grand Master Peter Sanders reist hij van 10 tot 21 februari naar Zuid-Korea af om les te geven, te trainen en te filosoferen tijdens een bijeenkomst met alle Masters en Grand Masters die de taekwondo-wereld kent. "Ik zie het als een mooi cadeau en een enorme eer", jubelt Dekker die vermoedt dat zijn jubileum ertoe heeft bijgedragen dat hij de uitnodiging voor het congres ontving.

Lees het hele artikel in DeMooiBoxtelKrant van 29 januari

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>