Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 95ea8c

Kwart miljoen subsidie voor biomassaplein

Boxtel - Het nog aan te leggen biomassaplein in Boxtel kan rekenen op een provinciale subsidie van 254.000 euro. Het geldbedrag is toegekend aan de gemeenten Vught, Boxtel, Best en Sint-Michielsgestel, die het plein gaan exploiteren.

Het biomassaplein in Boxtel moet de komende jaren vorm krijgen op industrieterrein Vorst B. Er zal snoeihout uit de vier gesubsidieerde gemeenten worden omgevormd tot andere grondstoffen, zoals bijvoorbeeld bioplastic. In eerste instantie zal het om een proef gaan, maar de wens is om zowel burgers als bedrijven te enthousiasmeren voor het project.

De Boxtelse pilot met het biomassaplein start kleinschalig op een gebied van zo'n 0,6 hectare. Het biomassaplein kan uiteindelijk doorgroeien naar 2 hectare, afhankelijk van het succes van de pilot. Hier moet onder meer een zogeheten 'incubator' voor zorgen. In dit gebouw zullen verschillende bij het plein betrokken partijen op een innovatieve manier de samenwerking met elkaar zoeken.

De gemeente verwacht op korte termijn een vergunning voor de aanleg van het plein ter inzage te kunnen leggen. Dit gebeurt zo'n twee jaar later dan gepland. Het project kende verschillende uitdagingen. Zo gooide de stikstofcrisis roet in het eten en moest Boxtel terug naar de tekentafel naar aanleiding van enkele gegronde bezwaren op het ontwerp. Ook moest een milieueffectrapportage (MER) opgesteld worden. Onze gemeente stelt zichzelf als doel om nog in 2020 met de aanleg en de exploitatie van het plein te beginnen.

Het biomassaplein is al vanaf de aankondiging onderwerp van discussie. De Boxtelse oppositie vreest dat er toch op zeer milieuvervuilende manier energie met biomassa opgewekt zal worden, ondanks diverse beloften van de wethouder dat dit niet gaat gebeuren. Ook het toenemende aantal vrachtwagenbewegingen is voer voor discussies, met name bij de inwoners van Lennisheuvel. Volgens wethouder Van de Wiel zal het vrachtverkeer echter beperkt toenemen. Bovendien moet een herontwerp van de Keulsebaan zorgen voor betere verkeersdoorstroming.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>