Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: e26c9a
Foto: Ruud van Casteren

Gemeenschapshuizen en Kinderboerderij zijn vertrouwen in gemeente kwijt

Boxtel - Het vertrouwen van gemeenschapshuizen De Rots, De Walnoot en de Kinderboerderij in de gemeente is weg. Aanleiding is volgens hen de plotselinge aankondiging dat dit jaar 10 procent bezuinigd wordt op hun subsidie. De drie stichtingen maakten dinsdag gebruik van hun inspraakmogelijkheid om hun onvrede over de bezuiniging en met name de communicatie erover andermaal te uiten.

De pijn bij De Rots, De Walnoot en de Kinderboerderij zit diep. Zoveel blijkt uit het pleidooi dat zij dinsdag gebroederlijk hielden tijdens de raadsvergadering. Met name de communicatie van de gemeente over het hoe en wanneer van de bezuinigingsronde wordt gelaakt. 'Onzorgvuldig', noemt penningmeester Ton Huinink van De Kinderboerderij die. "Wij mogen in de kranten lezen dat de bezuinigingen voor ons voldongen feiten zijn." En dat terwijl er formeel gezien nog een gesprek tussen de gemeente en de stichtingsbesturen moet plaatsvinden over hoe de bezuiniging wordt doorgevoerd.

Maar er is meer. De gemeenschapshuizen voelen zich door de gemeente dubbel gepakt omdat zij al acht jaar géén inflatiecorrectie krijgen. "En de huur die we aan de gemeente afdragen is wel ieder jaar geïndexeerd", constateert Huinink, "In ons geval heeft de gemeente daardoor in een periode van acht jaar een bedrag van 25.000 euro extra geïnd." Een soortgelijk verhaal hebben zijn collega-bestuursleden van De Rots en De Walnoot. Willie van de Langenberg, voorzitter van het stichtingsbestuur van De Walnoot laat bovendien weten dat het diezelfde gemeente was die zijn gemeenschapshuis adviseerde LED-verlichting en schuifdeuren te installeren. En die kostenpost zorgt er nu, na de bezuinigingsronde, voor dat De Walnoot de begroting niet rond krijgt.

Van de Langenberg liet in november al weten dat hij en zijn mede-bestuurders hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de financiële situatie van het gemeenschapshuis. Dat risico kan en wil hij niet lopen en om die reden bereidt hij dan ook een bestuurlijke overdracht naar de gemeente voor als de bezuiniging wordt doorgevoerd. "Het vrijwilligerswerk wordt op deze manier onderuit gehaald en zelfs gesloopt", wijst hij erop dat het gemeenschapshuis draait op vrijwilligers. En dat is ook het verhaal bij De Rots. "Wat maar weinig mensen zien dat wij de laatste drie jaar per bestuurslid meerdere functies hebben", noemt voorzitter Sam Kampert een ingrijpende bezuinigingsmaatregel. Hij spreekt van te weinig vrijwilligers en heeft bovendien nu al geen financiële middelen om betaalde krachten aan te nemen.

Een bezuiniging van tien procent zou daarom funest zijn volgens de drie besturen. Zij voelen zich door de gemeente in de kou gezet. "Niemand, wethouder en raadsleden, heeft enige interesse getoond voor de door ons geschetste problemen", aldus Huinink. "We hadden voor deze inspraak een pleidooi op argumenten opgesteld, maar het heeft geen nut die met u te delen", concludeert Huinink. En dat is ook de mening van de overige bestuurders: de gemeente is niet voor rede vatbaar. En daarmee lijkt de 'open discussie' die zowel gemeente als stichtingsbesturen graag zouden zien over de bezuinigingen al bij voorbaat uit te lopen op een loopgravenoorlog.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>