Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: af0777
Foto: Mark van der Pol

Aanbesteding leidt tot gesteggel over gemeentepagina

Boxtel - De aanbesteding van de wekelijkse pagina met gemeentenieuws houdt de gemoederen in Boxtel flink bezig. Sinds dit jaar is de pagina na een aanbestedingsprocedure gegund aan weekkrant De Meierij Boxtel. De andere Boxtelse weekkranten, waaronder deze krant, vissen daarmee achter het net. Het leverde afgelopen week een verhitte discussie op in de raadszaal van het gemeentehuis.

Niet alleen bij de Boxtelse kranten, maar ook in de politieke arena is de gunning van de wekelijkse gemeentepagina aan De Meierij Boxtel een heet hangijzer. De kwestie kwam vorige winter aan het rollen toen de gemeente er door de accountant op werd gewezen dat plaatsing van het gemeentenieuws niet zomaar stilzwijgend verlengd kon worden in de betaalde weekkrant Brabants Centrum. "Toen is ook meteen aangegeven aan de aanbieder dat wij moesten gaan aanbesteden en wij vanaf 1 januari 2020 met een nieuwe aanbieder zouden gaan starten", aldus een woordvoerder van de gemeente. Overigens was dit niet de eerste keer dat de accountant erop wees dat het gemeentenieuws eigenlijk aanbesteed moest worden. Dit gebeurde bijvoorbeeld ook in 2014 al, maar toen werd daarop geen actie ondernomen door de gemeente.

Op basis van de nieuwe waarschuwing startte de gemeente het representatief onderzoek Waarstaatjegemeente. "Daaruit kwam naar voren dat 52 procent van de respondenten het tóch graag in de bus wilde ontvangen", aldus de woordvoerder. Hoewel Boxtel niet verplicht is het nieuws te publiceren in een krant werd op basis van de enquête besloten de gemeentepagina definitief aan te besteden. Voorwaarde was wel dat het nieuws bij ieder huishouden kon worden aangeboden. Om mee te doen aan die procedure moesten kranten aan drie voorwaarden voldoen: het bieden van de laagste prijs, drukken met duurzame inkt en papier en vanzelfsprekend gratis huis-aan-huisverspreiding. Deze krant kon voldoen aan alle voorwaarden en schreef daarom in op de aanbesteding. De plaatsing werd per 1 januari 2020 voor een periode van twee jaar gegund aan De Meierij Boxtel, die in september 2019 is gekocht door Brabants Centrum, dat zich uitvoerig beklaagde over de gang van zaken, onder meer met een voorpagina-artikel op 19 december. Ook moest Brabants Centrum via De Meierij naar eigen zeggen een 'ontzettend lage prijs' neerleggen voor de pagina's. Inschrijvers voor de aanbestedingsprocedure waren echter vrij een prijs neer te leggen die zij zelf realistisch vonden.

Politieke discussie
Tijdens de raadsvergadering van 21 januari leverde de kwestie de nodige vragen op. Zo zijn de fracties van Combinatie95 en INbox niet gelukkig met de gang van zaken en stelden zij er vragen over aan de burgemeester. Marria van der Hoven van INbox vroeg zich af of de gemeente niet ook had kunnen volstaan met het enkel digitaal publiceren van de vergunningen. Stefan de Nijs, van Combinatie95, maakte zich met name druk over de bezorging van het weekblad waarin de publicaties nu verspreid worden. Zo bereikten zijn fractie onder meer klachten uit Lennisheuvel dat de krant daar niet bezorgd wordt.

Dat bereik meten, dat is lastig, liet burgemeester Ronald van Meygaarden in zijn beantwoording direct al weten. Dat bleek ook dinsdag toen gestrooid werd met getallen over het bereik van huis-aan-huiskranten. Zo zouden mensen met een Nee/Nee-sticker huis-aan-huiskranten niet lezen. Onderzoek van het NOM weerspreekt dit echter: ruim 62 procent van de bevolking leest wekelijks een huis-aan-huiskrant. Daaronder vallen óók mensen met een Nee/Nee-sticker, terwijl zij de krant dus niet in de brievenbus krijgen. Ook was de burgemeester niet erg happig op onderzoek naar welke mensen nu nog steeds géén toegang hebben tot het gemeentenieuws, iets waar Van der Hoven op aandrong. Wel liet hij weten de bezorging van het gemeentenieuws in de gaten te houden, omdat dat één van de voorwaarden van de deal met De Meierij Boxtel is.

Voor welk bedrag de pagina's bij Brabants Centrum ingekocht werden en voor welk bedrag nu ingekocht wordt bij De Meierij Boxtel wil de gemeente niet zeggen uit concurrentieoverwegingen. Wel is in de begroting te zien dat met het weghalen van de gemeentepagina bij Brabants Centrum op jaarbasis 40.000 euro bezuinigd wordt. De gemeente bevestigt dit bedrag. Het wegvallen van de betaalde gemeentepagina bij de abonneekrant was afgelopen week ook onderwerp van gesprek. Toch ziet de politiek het niet zitten de krant voor de vermindering aan inkomsten te compenseren. Van Meygaarden: "Het is aan de raad het Brabants Centrum te subsidiëren als ze die krant zo belangrijk vinden." Een uitspraak die De Nijs zich publiek achter de oren deed krabben: "Je kunt je afvragen of die krant met subsidie nog wel zo onafhankelijk is."

Kosteloos
DeMooiBoxtelKrant heeft in 2014, toen deze krant startte, aangeboden elke week kosteloos één pagina gemeentenieuws te plaatsen, omdat de krant van mening is dat iedere Boxtelaar toegang moet hebben tot de gemeentelijke ontwikkelingen. Hoewel aanvankelijk positief op dit verzoek gereageerd werd, weigerde de gemeente uiteindelijk dit aanbod. DeMooiBoxtelKrant heeft daarom sinds 2015 de door de gemeente verstrekte vergunningen iedere week kosteloos geplaatst, als service voor Boxtelaren. Vanwege de aanbesteding aan De Meierij weigert de gemeente nu echter mee te werken aan het verstrekken van de vergunningen aan deze krant. Het argument dat de gemeente aanhaalt is dat ze de nieuwspagina als advertentiepagina zien, waarbij ze graag zelf de vinger aan de pols houden voor wat betreft inhoud. Om die reden wordt ook betaald voor de publicaties. Dat argument gold kennelijk nog niet toen de gemeente de nieuwsberichten nog publiceerde in Brabants Centrum. Al die jaren leverde de gemeente namelijk wel wekelijks de publicaties aan bij de redactie van deze krant. Ondanks de nieuwe werkwijze zal DeMooiBoxtelKrant de vergunningen echter blijven plaatsen als service voor de lezers, hoewel het de redactie nu wel meer tijd kost.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>