Logo mooiboxtel.nl
Een impressie van de Rechterstraat zoals die er volgens ontwerpbureau MTD in de toekomst uit zou kunnen zien.   | Fotonummer: 2895c8
Een impressie van de Rechterstraat zoals die er volgens ontwerpbureau MTD in de toekomst uit zou kunnen zien. (Foto: MTD Landschapsarchitecten)
Boxtel Binnen de Bruggen

Ontwerp herinrichting Rechterstraat op twee punten aangepast

Boxtel - De definitieve plannen voor de herinrichting van de Rechterstraat zijn deze week door het college vastgesteld. Ten opzichte van het voorlopig ontwerp zijn de plannen op enkele punten gewijzigd: het pleintje bij de Bruna wordt minder ingrijpend aangepast en op advies van de Monumentencommissie komen een hekwerk en waterpartij bij restaurant de Rechter er anders uit te zien.

Op last van de Monumentencommissie wordt in het definitieve ontwerp een monumentaal hek bij de Rechter gespaard ten opzichte van het oude ontwerp. Het gaat om het hek aan de voorzijde van de horecagelegenheid, direct grenzend aan de Rechterstraat. Het oude ontwerp voorzag in een waterpartij met leidingwater parallel aan dit hek. Ook dit wordt gewijzigd: in plaats van een kunstmatige waterpartij wordt een 'zijarmpje' van de Dommel aangelegd. Het huidige ontwerp heeft geen negatieve gevolgen voor de grootte van het terras van de Rechter, zo vermeldt het college. In de nieuwe plannen krijgt het restaurant een toegangshek aan de zijde van de Rechterstraat dat 's avonds wordt afgesloten.

Ook het pleintje bij de Bruna is aangepast ten opzichte van het voorlopig ontwerp. Tijdens de uitvoer van het project STA-P in 2015 kreeg het plein een grondige opknapbeurt. De gemeente kreeg dan ook veel kritiek op de plannen het plein nu alweer compleet op de schop te gooien. "Pijnlijk en aan de burger bijna niet uit te leggen", noemde VVD-raadslid Dymph van de Vries het in november nog. Zij krijgt deels haar zin, want de gemeente beperkt de herinrichting van het pleintje tot het straatmeubilair en de bomen, die elders in de gemeente een tweede leven zullen krijgen. Toch blijft het gemeentebestuur erbij dat het pleintje opnieuw onder handen genomen moet worden om het wildparkeren van fietsen tegen te gaan.

Naast de Rechterstraat wordt ook een deel van de Dr. van Helvoortstraat onder handen genomen: het definitieve ontwerp van MTD Landschapsarchitecten suggereert namelijk dat het deel dat grenst aan Villa Phaff eenrichtingsverkeer moet worden om de doorstroming te bevorderen. Hierover is nog geen definitief besluit genomen. Ook verkeersmaatregelen op Fellenoord zijn nog niet opgenomen in het collegevoorstel. Het gemeentebestuur wil daarvoor eerst de input van twee brainstormbijeenkomsten deze maand afwachten. Het ontwerp wordt mogelijk later nog aangepast, hoewel dit dan meer het over gebruik van de ruimte dan over de inrichting zal gaan, merkt het college op.

De kosten van de totale herstructurering van de Rechterstraat worden op dit moment geraamd op zo'n 1,1 miljoen euro. De gemeente heeft hiervoor al geld opzij gezet, waardoor er vooralsnog niet elders bezuinigd hoeft te worden om het project tot uitvoer te laten komen. De herinrichting van de Rechterstraat moet in kwartaal drie van dit jaar starten en vormt het eerste onderdeel van het ambitieuze centrumplan 'Boxtel Binnen de Bruggen'. Wel merkt het college op dat als de plannen aan het eind van dit jaar tot uitvoer komen er minutieuze afstemming met de ondernemers nodig is in verband met de drukke periode rond Sinterklaas en Kerst.

Het definitieve ontwerp wacht nog één horde voordat de plannen ter inzage kunnen worden gelegd: de plannen moeten nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Het definitieve ontwerp wordt in de raadsvergadering van 11 februari behandeld.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>