Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: c6d0bf
Foto: Rini van Oirschot

OZB-tarief daalt licht maar woningeigenaren zien kosten toch stijgen

Boxtel - De afgelopen week sprak DeMooiBoxtelKrant van een dalende Onroerend Zaakbelasting (OZB) voor huizenbezitters. Dit klopt echter maar ten dele: hoewel de tarieven van de belasting dalen, stijgt de gemiddelde WOZ-waarde, waardoor het bedrag dat inwoners aan belasting betalen stijgt. De stijging bedraagt 2,9 procent. Dat is tevens de maximale stijging die de gemeenteraad jaarlijks toestaat.

Het tarief voor de Onroerend Zaakbelasting (OZB) voor huizenbezitters gaat in 2020 drie procent omlaag. Voor vastgoed met een doel anders dan wonen stijgt de het belastingtarief met zes procent. Het college stelde de tarieven in de laatste vergadering van 2019 vast. Per saldo betekent dit dat eigenaren van vastgoed 2,9 procent extra zullen betalen.

Boxtel koos ervoor om in eerste instantie met een fictieve verhoging van 15 procent te werken toen de tarieven van gemeentelijke heffingen begin december door de raad werden vastgesteld. Een administratieve kunstgreep die nodig was omdat de gemiddelde WOZ-waardeschatting tijdens de raadsvergadering nog onbekend was. De tarieven kunnen achteraf wel naar beneden, maar niet meer naar boven worden bijgesteld, waardoor toen werd gekozen voor de stijging van 15 procent.

Het leidde tot argwaan bij de oppositie, want volgens bijvoorbeeld de CDA-fractie was er geen enkele garantie dat de OZB ook daadwerkelijk weer naar beneden bijgesteld zou worden. Wethouder Herman van Wanrooij zei toen echter al dat de CDA-fractieleden 'er bijna gif op zouden kunnen innemen' dat de gemiddelde OZB-stijging rond de 2,9 procent, hetzelfde als de inflatie, uit zou komen.

Die woorden maakt de wethouder nu dus waar. De gemeente heeft ervoor gekozen om eigenaren die hun pand zelf bewonen te ontzien. Zowel de gebruiksbelasting als de eigenarenbelasting daalt voor hen licht ten opzichte van 2019, met drie procent. De OZB voor eigenaren van panden die niet voor wonen dienen stijgt wel. Voor hen gaat de belasting met zes procent omhoog ten opzichte van het afgelopen jaar.

De OZB is een belangrijke inkomstenbron van gemeenten. De belasting voor pandeigenaren wordt soms gebruikt als laatste redmiddel om de gemeentelijke inkomsten op peil te krijgen. Hoewel de schatkist van Boxtel nagenoeg leeg is, is er wel politieke overeenstemming om de belasting niet meer dan noodzakelijk te laten stijgen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>