Pelgrimage
Pelgrimage Foto: eigen collectie.

Leerlingen Sint-Theresiaschool leren over pelgrimage

Algemeen

Op de besneeuwde dinsdag van 16 januari werden zeventien kinderen uit groep 7/8 van de Sint-Theresiaschool uit Lennisheuvel verwelkomd in de kapel van het Wereldhuis, een interreligieus woonzorgcentrum in Boxtel. Zij deden mee aan het programma Pelgrimeren voor de Jeugd van het Nederlands Genootschap van Sint-Jacob.

Het idee voor de lessen is oorspronkelijk afkomstig van de Pelgrimsherberg in Vessem. Deze club organiseert al jaren wandeldagen voor de jeugd (basisschool en middelbare school), waarin de kinderen samen met hun leerkracht en ervaren pelgrims een tocht lopen in de regio. De volwassen vrijwilligers zijn allemaal mensen die een pelgrimstocht naar Santiago of bijvoorbeeld Rome hebben gelopen.

SCHELP

Het idee achter de jeugdpelgrimage is om zo een soort overgangsritueel te creëren voor de overstap van basis- naar middelbare school, maar kan ook ingezet worden bij andere ‘rites de passage’. Deze tocht wordt voorbereid in de klas door onder andere het beschilderen van een Jacobsschelp (symbool van de pelgrim). De kinderen zetten er een woord op dat hen typeert. Ook worden er stenen beschilderd met wensen die onderweg achtergelaten kunnen worden. En is er een klassenkaars die meegaat op tocht. Nadat de kinderen welkom waren geheten, gingen ze in kleine groepjes uiteen om samen met hun begeleiders met een aantal missiezusters van Onze Lieve vrouw van Afrika en medische missiezusters te praten. Ze stelden allerlei vragen: ,,Waarom ging u naar Afrika, wat is een roeping eigenlijk? Welke avonturen maakte u daar mee? Wat aten jullie daar?” Ook spraken de kinderen over hun eigen idealen en wensen: ,,Ik wil later graag directeur van een pretpark worden.”

AFSCHEIDSRITUEEL

Na drie kwartier keerden allen weer terug naar de kapel, waar een afscheidsritueel plaatsvond. Een gebed, een aangepast lied en het aansteken van de klassenkaars. Verder sprak ieder een persoonlijke wens uit, gaven de zusters de zegen en werd er een slotlied gezongen. Bij het weggaan kregen alle jeugdige pelgrims een Afrikaanse sleutelhanger mee. Daar gingen ze, de kou en de sneeuw in, met een grote omweg door de bossen teruglopend naar Lennisheuvel.

Kinderen van de Sint-Theresiaschool gingen vorige week op bezoek bij het Wereldhuis. Daar kregen zij uitleg over wat een pelgrimage is.
Sint-Jakobsschelp.

Uit de krant