De Duitse kunstenaar Anselm Kiefer. Kunstdocent Marja Reitsma-Vrijling verzorgt binnenkort een cursus over hem bij Museum Boxtel.
De Duitse kunstenaar Anselm Kiefer. Kunstdocent Marja Reitsma-Vrijling verzorgt binnenkort een cursus over hem bij Museum Boxtel. Foto: eigen collectie.

Middagcursus over Anselm Kiefer door kunstdocent in MuBo

Algemeen

Op donderdag 25 januari verzorgt kunstdocent Marja Reitsma-Vrijling van 14.30 tot 17.00 uur een cursusmiddag over Anselm Kiefer, één van de belangrijkste kunstenaars van onze tijd. De cursusmiddag geeft u een breder inzicht in het werk van Kiefer en de achtergronden daarvan. U leert het indrukwekkende werk van Kiefer kennen.

Anselm Kiefer werd geboren in de slotfase van de 2e wereldoorlog in Donaueschingen in het Zwarte Woud. Hij zag het levenslicht in de kelder van het ziekenhuis, terwijl de stad werd gebombardeerd. De ruïnes werden zijn speelterrein en vervullen nog altijd een belangrijke rol in zijn kunst. Naast ruïnes speelt het landschap een belangrijke rol in zijn werk. Een groot deel van zijn oeuvre heeft Kiefer gewijd aan het bespreekbaar maken van de gitzwarte bladzijde van het nationaal socialisme in de Duitse geschiedenis en aan het achterhalen van hoe het zover heeft kunnen komen. Dit resulteerde in indringende hedendaagse historiestukken. Zijn werk richtte zich ook op verzoening met het Joodse volk. Maar zijn thematiek is breder, zijn werk is ook doortrokken van filosofie, poëzie, mythologie, alchemie en astronomie. Hij maakt driedimensionale werken en schilderijen van overweldigende afmetingen, waarin hij allerlei materialen verwerkt, zoals lood, bladgoud, stro, verschroeid hout en ook objecten, zoals bijvoorbeeld kledingstukken. Dat elk materiaal zijn eigen betekenis heeft en zijn eigen verhaal vertelt, zal eveneens duidelijk worden tijdens de cursusmiddag. Anselm Kiefer, inmiddels 78 jaar oud, is nog altijd actief. 

Marja Reitsma-Vrijling geeft al ruim 20 jaar cursussen, lezingen en workshops kunstbeschouwing in Boxtel en elders. Tot 2020 was ze werkzaam voor de educatieve dienst van het Van Abbemuseum in Eindhoven. Misschien kent u haar ook van de vele Culturele Drieluiken, presentaties waarin rond een thema gedichten, kunstwerken en muziekfragmenten gecombineerd worden en die ze verzorgt samen met Bram Noot en Joop de Weger. Bovendien was ze van 1996-2008 bestuurslid en voorzitter van de Kunststichting Boxtel, in die periode werden 9 buitenbeelden geplaatst en kregen zowel de raadszaal als het restaurant in het gemeentehuis een bijzonder kunstwerk. 

Informatie

De cursusmiddag start om 14.30 uur. De MuBo-deuren zijn geopend vanaf 14.00 uur en koffie/thee is verkrijgbaar. Tijdens de cursus is ook een koffie/thee pauze ingelast. Bij elkaar zal de cursusmiddag tot uiterlijk 17.00 duren. De prijs bedraagt inclusief koffie/thee 20 euro per persoon. De cursusmiddag gaat door bij minimaal tien deelnemers. Aanmelden verplicht op info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16 04 18 98.

Samson 2014-2017, schilderij van de Duitse kunstenaar Anselm Kiefer. Kunstdocent Marja Reitsma-Vrijling verzorgt binnenkort een cursus over hem bij Museum Boxtel.

Uit de krant