Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans; Geen strenge juf of meester!

Algemeen

Goede voornemens zijn snel gemaakt. Sommige mensen doen er niet aan, misschien ook wel omdat ze bang zijn dat ze niet vol te houden zijn. Want dan raak je teleurgesteld in jezelf, en dat is heel vervelend.

Je strengste rechter
Ik denk dat je nooit streng moet zijn voor jezelf. Niet bij het niet volhouden van voornemens, maar ook niet als je iets anders hebt gedaan waar je niet blij of niet trots op bent. Je bent zelf meestal je strengste rechter.

Mildheid
Ik zeg wel eens tegen mensen die iets fout deden: "Wat zou je tegen een goede vriendin zeggen die zoiets gedaan had?". Vaak reageren mensen best mild op die vriendin.. Ze zeggen iets van "je wist het toch niet?" of "je hebt toch je best gedaan?" Want de meeste mensen doen hun best, en zo moet je maar denken: ik ook!
Mensen doen hun best en goede voornemens zijn er om nog "beter" te worden. Vaak denken mensen bij een terugval dat het ze nooit zal lukken. Maar een terugval is niet onoverkomelijk: je kunt gewoon weer opnieuw beginnen.

Cold turkey of minderen
Met sommige dingen kun je beter "cold turkey" afkicken dan minderen. Maar dat kan ook een te grote stap zijn. Ik weet van mezelf toen ik rookte, dat ik steeds opnieuw begon met "minder roken". En telkens kwam ik tot de ontdekking dat ik weer op dezelfde hoeveelheid zat. Totdat er iemand in mijn omgeving longkanker kreeg. Toen nam ik het enige juiste besluit: stoppen. Gelukkig is het lang geleden en zullen mijn longen wel schoon zijn.

Anderen erbij betrekken
Soms adviseert men om anderen deelgenoot te maken. Te zeggen dat je van plan bent te stoppen (of te minderen). Dat kan goed werken, maar er zijn ook soms mensen die je dan gaan lopen controleren. Die bij elke pinda die je in de mond steekt zeggen: "zou je dat nu wel doen?" of "jij wilde toch afvallen?". Dat soort opmerkingen zijn niet motiverend en werken helemaal niet. Je hebt een aanmoediging nodig, geen strenge juf of meester die je op de vingers tikt.  Wil je weten wat nog meer goed werkt? Op vrijdag 3 januari van 14.00-16.00 uur ga ik hierop in. Toegang € 12,50. Meer info mail naar info@interpunctie.nl.

Afbeelding
Algemeen 1 uur geleden Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit