Van links naar rechts, eerst de bovenste rij: Laura Mazza (14), Mila Giesing (15), Naomi Arts (15), Lieke Queens (16), Annely Schreppers (16), Nienke van de Burgt (14), Jasmijn Elias (14), Lora van Ruremonde (14), Shelley van Beurden (16), Dirk van Hellenberg Hubar (15), Bram Schelle (14). (Foto: Guido van der Klauw)
Van links naar rechts, eerst de bovenste rij: Laura Mazza (14), Mila Giesing (15), Naomi Arts (15), Lieke Queens (16), Annely Schreppers (16), Nienke van de Burgt (14), Jasmijn Elias (14), Lora van Ruremonde (14), Shelley van Beurden (16), Dirk van Hellenberg Hubar (15), Bram Schelle (14). (Foto: Guido van der Klauw) Foto: Guido van der Klauw

Reis naar Cochabamba nog onzeker, hoge opbrengst Kerstactie is dat allerminst

Algemeen

Boxtel - Expeditie Jacob Roelands leidt dit jaar voor de vijfde keer twaalf leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum naar de Boliviaanse stad Cochabamba om daar ter plaatse ontwikkelingshulp te bieden. Tenminste, dat is de bedoeling. Want momenteel is het onrustig in het Zuid-Amerikaanse land. Docent en geestesvader van het project Guido van der Klauw houdt de reisadviezen daarom nauwlettend in de gaten. In februari wordt de knoop doorgehakt. Wij spraken hem en de twaalf leerlingen over het project.

Als de verslaggever van deze krant het Technasiumlokaal binnenloopt is daar een groep van zo'n zes leerlingen al druk aan het werk. Ze treffen voorbereidingen voor de Kerstmarkt die ruim een week later gehouden zal worden, legt de 14-jarige Bram Schelle uit. Hij is zelf druk in de weer met shirts van het Nederlands hockeyteam en van de wielerploeg Trek-Segafredo. Mét handtekeningen welteverstaan, want er moet per slot van rekening geld verdiend worden met de Kerstactie.

Dat geld brengen de leerlingen op 11 april naar de Boliviaanse stad Cochabamba. In de relatief afgelegen stad wonen ongeveer 1 miljoen mensen. Juist vanwege die ligging, midden in de Andes, is de stad op zichzelf aangewezen. Een gevolg daarvan is dat er onder veel armoede heerst.

Vanwege contacten in de Boliviaanse stad en de armoede die er heerst, besloot JRL-docent Guido van der Klauw in 2015 een reis op poten te zetten. Het idee was om ieder jaar een flink bedrag dat met een grote Kerstmarkt op het Jacob-Roelandslyceum werd ingezameld naar de stad te brengen en het ter plekke aan ontwikkelingshulp te besteden.

Het idee was een daverend succes. In 2018, de vierde editie van Expeditie Jacob Roelands, brachten de leerlingen maar liefst 13.202,73 euro naar de stad. Het leeuwendeel van dat geld werd ingezameld tijdens de Kerstmarkt.

Het is dus niet vreemd dat de leerlingen die dit jaar meegaan naar de Boliviaanse stad zich inspannen om de Kerstmarkt op rolletjes te laten verlopen. "Stress is niet het goede woord. Het is totale paniek", beschrijft Van der Klauw de stemming met een knipoog.

Onzekerheid
Die 'totale paniek' heeft ook te maken met de onzekerheid of de reis dit jaar wel door kan gaan. Dit is het gevolg van onrust in Bolivia die ontstond toen geconstateerd werd dat tijdens de verkiezingen op 20 oktober werd gefraudeerd om zo de zittende president Evo Morales in het zadel te houden. Na weken van protest, waarbij ook in Cochbamba doden te betreuren vielen, trad de president af. De onrust bleef echter bestaan.

Omdat het Ministerie van Buitenlandse Zaken niet-noodzakelijke reizen naar het land afraadde, besloot de school om bij een dergelijk reisadvies de reis niet door te laten gaan. Maar het is een 'nee, tenzij', aldus Van der Klauw. "Het reisadvies is de afgelopen weken twee keer bijgesteld", legt de docent uit. "Nu staat bijna heel Bolivia weer op geel, in plaats van oranje", wijst hij op de kleurencodes die het ministerie afgeeft. Groen staat voor 'veilig', geel voor 'risico' en oranje en rood betekenen sowieso dat reizen af te raden is. "De reis was heel onzeker, maar is nu weer een stuk zekerder geworden", besluit hij. In februari valt de definitieve beslissing.

Hoewel dit jaar de vijfde editie van de reis naar de Boliviaanse stad wordt, blijft het ieder jaar hectisch. Dat komt, zo legt docent Guido van der Klauw uit, omdat het uiteindelijk de leerlingen zijn die het project en de kerstactie maken en niet de docenten. "Zij moeten het doen!", vat hij samen. Goed, ook voor hem komt er een hoop regelwerk bij kijken, zoals het aanvragen van de juiste papieren en het maken van afspraken met lokale mensen in de stad, maar het belangrijkste is dat de leerlingen er ook wat van opsteken.

Geld nuttig besteden
In de afgelopen vijf jaar is veel gebeurd in Cochabamba, dankzij de hulp uit Nederland. Er is de afgelopen jaren om en nabij een halve ton aan geld naartoe gegaan en daarvan zijn grosso modo vier belangrijke zaken gefinancierd. Zo schonk Expeditie Jacob Roelands veel geld aan een lokaal weeshuis en een basisschool in de wijk Kasa Huasa. Ook richt de Boxtelse school zich op het helpen van straatjongeren en wordt samengewerkt met een lokale organisatie die internaten in de Andes ondersteunt. En iedere Nederlandse euro is in Bolivia een spreekwoordelijke daalder waard. Zo werden voor zo'n 8.000 euro al vier lokalen bijgebouwd bij de lokale basisschool, waardoor meer kinderen in de straatarme wijk nu naar school kunnen.

Ook in Nederland leveren de reisjes naar Bolivia namelijk wat op, geeft Van der Klauw aan. "Met name op het gebied van ethiek", legt hij uit. "Ze zien dat als je het ene wel doet, je het andere niet kunt doen." Hij wijt dat aan de relatief kleine bedragen die de groep ieder jaar naar Bolivia brengt. Dan moet er volgens hem goed op gelet worden dat iedere cent nuttig besteed wordt. Immers: "het is geen oneindige pot." De leerlingen bepalen waar het geld aan uitgegeven wordt met een pitch. Daarin verdedigen zij de bestemming die zij voor het geld hebben bedacht.

Hard werken om mee te gaan
Zo'n pitch deden de leerlingen ook om in aanmerking te komen voor de Boliviareis, want ieder jaar zijn er steevast meer aanmeldingen dan de twaalf plekken die Expeditie Jacob Roelands biedt. Sommige leerlingen werden vorig jaar niet aangenomen in de sollicitatieprocedure en hebben het nu voor een tweede keer geprobeerd. Met succes. De leerlingen werden het vorige schooljaar al gekozen en zijn dus al sinds begin september iedere week meerdere uren bezig met de voorbereidingen op de reis, het leren van Spaans en het organiseren van een geslaagde Kerstmarkt.

De vijfde Boliviareis is er een waarbij voor het eerst géén gebruik wordt gemaakt van een begeleider van buiten de school. Daaraan liggen verschillende overwegingen ten grondslag, aldus de docent. "Intussen hebben we de nodige lokale contacten zelf gelegd." Bas Pijnappel is dit jaar de derde docent van de school die naar Bolivia reist, naast Van der Klauw en Maartje van Griensven die eerder ook al mee gingen.

Terwijl Van der Klauw rustig vertelt wordt hij soms onderbroken door expeditieleden. Zij hebben immers ook de Kerstmarkt in goede banen te leiden. Zo legt Bram uit dat hij informatie aan het zoeken is over de hockeyers en fietsers die hun handtekening op de te veilen shirts hebben gezet. "Zo kan de veilingmeester er ook iets over vertellen", zegt hij terloops, terwijl hij verschillende websites doorspit naar informatie.

Kerstmarkt vol activiteiten
Naast de veiling is er 20 december van alles te doen op de middelbare school. Zo zijn er worstelwedstrijden tussen de docenten, de mannen en vrouwen in gescheiden categorieën. Die wedstrijdjes kunnen tegen betaling bekeken worden. Ook is er bijvoorbeeld een 'Secret Santa Search', waarbij deelnemers met verschillende aanwijzingen de school doorgestuurd worden op zoek naar de oplossing van een raadsel.

Daarnaast worden onder meer een vip-arrangement voor 2 personen in de skybox van voetbalclub PSV en een meet en greet met een lama geveild. Met een quiz voor de bovenbouwleerlingen kunnen bovendien een JBL-koptelefoon en een gratis rijles gewonnen worden. Tenslotte wordt er tweedehands kleding verkocht voor de Boliviaanse stad. Het restant van de kleding wordt overigens keurig naar de kringloop gebracht, zodat het altijd in goede handen belandt.

Dat geldt overigens ook voor het geld dat de leerlingen voor de buitenlandreis inzamelden. Zij geven allen vol overtuiging aan dat, mocht de reis onverhoopt niet door kunnen gaan, hun reisgeld toch wordt ingezet voor een goed doel. Dit geldt met name voor het geld dat is ingezameld met sponsoracties. Alle leerlingen voeren een keurige financiële administratie en weten dus, nadat alles geteld is, precies hoeveel geld ze met hun acties hebben verdiend.

Wil jij ook je steentje bijdragen aan de Kerstactie van het Jacob-Roelandslyceum? Dat kan door naar de Kerstmarkt Grote Beemd 3 in Boxtel te komen en er geld uit te geven bij de vele activiteiten die er te doen zijn. De Kerstmarkt is op vrijdag 20 december. De markt begint 's ochtends om 10.00 uur en duurt tot 14.00 uur.

Wil je meer weten over de expeditie zelf? De deelnemers zijn te volgen via https://expeditie.jrl.nl/ of op Instagram.

Floor Hertog (13). (Foto: Sander van Kasteren)
Afbeelding
Algemeen 2 uur geleden Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit