Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: a124b6
Foto: Rini van Oirschot

Pilot elektrisch autodelen begin volgend jaar van start

Boxtel - Mits de levertijd meezit, krijgt onze gemeente in januari 2020 de beschikking over twee elektrische deelauto's. Die worden de komende zes maanden bij wijze van pilot ingezet om het gemeentebestuur milieuvriendelijker te laten reizen. Als de auto niet in gebruik is kunnen burgers er gebruik van maken. Boxtel stelt 21.300 euro uit de duurzaamheidsbudget ter beschikking voor de pilot.

De pilot, die de illustere naam Samen Slim Rijden Boxtel mee heeft gekregen, wordt in samenwerking de Energie Coöperatie Boxtel gehouden. De twee elektrische deelauto's worden bij OnzeAuto betrokken. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het aanbieden van elektrische deelauto's aan bedrijven en instellingen.

Doel van de proef is om het gebruik van deelauto's een vliegende start te geven. Dit gebeurt doordat het gemeentebestuur de auto's naar schatting slechts zo'n 60 procent van de tijd in gebruik heeft. De overige tijd zijn de auto's beschikbaar voor andere dorpsbewoners die een abonnement afsluiten bij OnzeAuto.

De proef in Boxtel staat niet op zich. Zo is het autodelen in de gemeente Vught al een succes. Daar rijden inmiddels al 35 ambtenaren rond in 5 elektrische Volkswagen e-Golfs. In Boxtel wordt de proef als geslaagd bestempeld als ten minste tien ambtenaren en tien burgers het komende half jaar een abonnement afsluiten op de service. Twintig burgers kunnen gedurende de zes maanden durende pilotfase gratis een abonnement afsluiten dankzij een bijdrage van de gemeente. Dit geldt als zij een abonnement van een jaar afsluiten. Na de pilotfase betalen zij 25 euro per maand om een auto te lenen. Daarnaast geldt een tarief van 3,50 euro per uur en 18 cent per kilometer.

Het gebruik van deelauto's sluit volgens het gemeentebestuur perfect aan bij de duurzame ambities van de gemeente Boxtel. Als pilotgebied is het centrum aangewezen. Dit vanwege het groot aantal potentiële gebruikers inclusief het bestuur en ambtenaren van de gemeente Boxtel en de zichtbaarheid die een pilot als deze in het centrum oplevert. Binnen de pilotperiode vindt eveneens een inventarisatie plaats van toekomstige deelgebruikers binnen de andere potentiële gebieden.

De gemeente start nog een uitgebreide informatiecampagne op het moment dat de pilot van start gaat.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>