Logo mooiboxtel.nl
De nieuwe burgemeester van Boxtel Ronald van Meygaarden (met ambtsketen) en oud-burgemeester Fons Naterop.   | Fotonummer: da6db7
De nieuwe burgemeester van Boxtel Ronald van Meygaarden (met ambtsketen) en oud-burgemeester Fons Naterop. (Foto: Sander van Kasteren)

Ronald van Meygaarden neemt ambtsketen van Boxtel in ontvangst

Boxtel - Ronald van Meygaarden (57) is dinsdagavond in de raadzaal van het gemeentehuis beëdigd tot burgemeester van Boxtel. Dit gebeurde onder toeziend oog van tientallen belangstellenden, onder wie diverse raadsleden, de partner en familie van Van Meygaarden. Ook diens 86-jarige vader en moeder waren aanwezig, tot groot genoegen van de nieuwe burgemeester.

Na vrijwel op de dag nauwkeurig één jaar lang waarnemend burgemeester te zijn geweest, kon Fons Naterop dinsdagavond de ambtsketen aan Van Meygaarden overhandigen. Dat was niet het enige. Hij kreeg er direct een nieuwe opbergdoos voor de keten bij van zijn voorganger, die zich vanaf dat moment oud-burgemeester mocht noemen. Over hoe Naterop de winkel had achtergelaten was de gemeenteraad dinsdag eensgezind: boven verwachting goed. Het kwam de scheidend burgemeester op een daverend afscheidsapplaus te staan.

De nieuwe burgemeester kan zich welkom voelen in wat hij zelf noemt "een gemoedelijk dorp met leuke voorzieningen", dat je volgens de nieuwe burgemeester met wat fantasie 'stads' kunt noemen. De uitdagingen die hij treft zijn in sommige opzichten ook stads, zo gaf locoburgemeester Peter van de Wiel in zijn toespraak aan: ondermijnende criminaliteit, zoals drugslaboratoria en hennepkwekerijen hebben in Boxtel namelijk bijna stadse proporties aangenomen. Van Meygaarden is echter, zoals de burgemeestersvacature vroeg, een leider met lef. Hij gaf zelf dinsdag aan een lastige uitdaging niet uit de weg te gaan.

Ook burgerparticipatie is zo'n uitdaging: de burger écht betrekken bij ambtelijke besluitvorming. En dan niet enkel in een klankbordgroep, maar van planvorming tot de afronding aan toe. "Het verder vormgeven van de participatiesamenleving, of zoals we het hier noemen: Meewerkend Boxtel", zei Van Meygaarden daar dinsdag zelf over. Het is direct zijn eerste ambitie, liet hij de aanwezigen weten.

Van Meygaarden kreeg dinsdag ook direct een uitnodiging van de locoburgemeester. Woensdag al zal hij, net zoals zijn voorganger Mark Buijs, samen met Peter van de Wiel een fietstocht door de gemeente maken. Ook de partner van de nieuwe burgemeester, Allard, was welkom om de fietstocht door 'de verpletterende schoonheid van het Dommeldal' te ondernemen.

In zijn welkomstspeech gaf Van Meygaarden aan dat de burgemeestersvacature hem op het lijf was geschreven: "Toen ik in april mijn sollicitatiebrief stuurde, had ik het gevoel dat als ik ergens op mijn plaats zou zijn, het in Boxtel was." Dat gevoel deelt hij in ieder geval met de voorzitter van de vertrouwenscommissie, Mariëlle van Alphen. "Hij is er inne van ons", besloot zij haar toespraak dinsdag. En of dat echt zo is mag Ronald van Meygaarden de komende periode aan de inwoners van Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en vanaf 2021 ook Esch gaan bewijzen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>