Logo mooiboxtel.nl
Een impressie van de Rechterstraat zoals die er volgens MTD Landschapsarchitecten in de toekomst uit zou kunnen zien. Het is één van de deelprojecten van Boxtel Binnen de Bruggen.   | Fotonummer: 1b7fa4
Een impressie van de Rechterstraat zoals die er volgens MTD Landschapsarchitecten in de toekomst uit zou kunnen zien. Het is één van de deelprojecten van Boxtel Binnen de Bruggen. (Foto: MTD Landschapsarchitecten)
Boxtel Binnen de Bruggen

Boxtel Binnen de Bruggen moet centrum komende twintig jaar transformeren

Boxtel - Het alomvattende centrumplan Boxtel Binnen de Bruggen is dinsdag door de gemeenteraad goedgekeurd. Het vormt een langetermijnvisie van hoe het centrum er over tien tot twintig jaar uit moet zien. Een 'groeidocument', zoals het gemeentebestuur het bestempelt. En daarin is nog geen plaats voor details, zo bleek dinsdag.

Een mooi, aantrekkelijk en vooral ook gezellig winkelcentrum. Dat is wat de langetermijnvisie 'Boxtel Binnen de Bruggen' moet opleveren. En het plan wordt ook nog eens breed gedragen, bleek dinsdagavond toen de gemeenteraad tot een besluit over de uitvoering moest komen. Zo was iedereen het er wel mee eens dat de eerste deelprojecten zo snel mogelijk tot uitvoer moeten komen. Die deelprojecten zijn de opknapbeurt van de Rechterstraat en de plannen die tot uitvoer komen in de Stationsstraat, beiden burgerinitiatieven.

Waar de politiek het ook over eens is is dat er snel wat moet gebeuren met de problemen in het centrum zoals leegstand en verrommeling van het straatbeeld. Zo noemt VVD-raadslid Dymph van de Vries het "pijnlijk en aan de burger bijna niet uit te leggen", wat op het pleintje bij de Bruna is gebeurd in 2015 met van de realisatie van STA-P, de cultuurroute van Stapelen tot de Sint-Petrusbasiliek. Het pleintje werd in die periode onder handen genomen, maar oogt al sinds de oplevering rommelig door gestalde fietsen. Bovendien is er weinig samenhang te ontdekken tussen het pleintje en de rest van het centrum. Ook andere raadsleden missen de samenhang in ons centrum. Daarvoor moet Boxtel Binnen de Bruggen gaan zorgen.

Twintig jaar 
Omdat de centrumvisie omvattend is, moet Boxtel volgens wethouder Peter van de Wiel, verantwoordelijk voor de uitvoer ervan, niet de illusie hebben dat alle plannen snel gerealiseerd zullen worden. Dat kan wel twintig jaar duren. Daarbij wordt gekeken naar op welke kansen ingehaakt kan worden om deelprojecten uit te voeren. Concreet betekent dit dat deelprojecten uit de visie zoals de omvorming van de parkeerplaats aan de Prins Hendrikstraat tot het 'Zwaanse Plein' wellicht moeten wachten tot interessante subsidies of financieringsmogelijkheden zich bij de gemeente aandienen.

Het is daarom dan ook dat de wethouder dinsdag niet enthousiast was over een motie die BALANS indiende. Daarin vroeg de oppositiepartij Van de Wiel nu al een prioritering aan te brengen voor de verschillende deelprojecten van Boxtel Binnen de Bruggen. "Maar zo suggereer je dat er deelprojecten zijn die minder nut en noodzaak hebben", vond de wethouder. En dat is volgens hem nu net niet zo. Daar komt bij dat de prioriteit van projecten voor een belangrijk deel wordt bepaald door de kansen die zich aandienen. Door je als gemeente vast te pinnen op een vooraf bedacht prioriteitenlijstje, beperk je je in de vrijheid om gebruik te maken van toekomstige kansen, vindt Van de Wiel.

Hete brei vooruit schuiven
Ook een mogelijke afsluiting van de kruising Fellenoord/Rechterstraat voor autoverkeer, het mogelijke heropenen van de Grote Beemd voor autoverkeer en mogelijkheden om het doorgaand fietsverkeer in het smalle deel van de Rechterstraat te beperken leidden tot de nodige vragen. Dit zijn belangrijke vraagstukken waarover nog geen besluiten zijn genomen, maar ze maken formeel geen deel uit van de dinsdag behandelde visie. En zo was er eigenlijk vooral discussie om wat er niet in de centrumvisie stond. Het voelt voor Van de Vries dan ook een beetje als 'de hete brei vooruit schuiven', zo gaf zij dinsdag aan. Want Boxtel Binnen de Bruggen geeft nog steeds geen antwoord op vragen als hoe parkeerproblemen en bereikbaarheid opgelost moeten worden, twee voor haar partij zo belangrijke items.

Juist omdat Boxtel Binnen de Bruggen een meerjarig programma is wil de raad vinger aan de pols houden. Van de Wiel kon de fracties die er dinsdag vragen over stelden geruststellen: "Het is niet meer dan vanzelfsprekend dat we dit regelmatig met de raad bespreken." De raad stemde dinsdag in met de visie. En nu is het aan de raad het document jaarlijks te agenderen en up-to-date te houden, aldus raadslid Joep Schalkx, van Combinatie95: "Wij moeten zorgen dat dit onze leidraad is, waar we elke keer deeltjes tussenuit halen." Die deeltjes moeten stukje bij beetje het centrum meer allure geven.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>