Logo mooiboxtel.nl
Aswin Baaijens, te midden van acteurs Lois Delinyah Kruiswegt en Mels Tuinman.   | Fotonummer: d39f67
Aswin Baaijens, te midden van acteurs Lois Delinyah Kruiswegt en Mels Tuinman. (Foto: Second Sun)

Boxtelse filmmaker Aswin Baaijens zoekt sponsors voor duurzaam geproduceerde film

Boxtel - De Boxtelse filmmaker Aswin Baaijens hoopt vrijdag een wel heel plezierige 26e verjaardag te vieren. Op die dag loopt namelijk de crowdfunding voor een bijzondere proloog van zijn nieuwe film 'Op de grens van mijn eiland' af. 8.400 euro heeft Baaijens daarvoor nodig.

Aswin Baaijens heeft 8.400 euro nodig voor zijn nieuwe filmproject. Een reëel bedrag vindt hij, want hij werkt louter met professionals. Zelf is de 25-jarige filmmaker deels geschoold, deels autodidact. Dat zit zo: hij studeerde aan de Eindhovense afdeling van SintLucas, toen overigens nog de Eindhovense School geheten. Daar leerde hij de fijne kneepjes van cinematografie. Vanuit eigen interesse leerde hij zichzelf het verhalende deel: het schrijven van een script.

En niet zonder succes. Want Baaijens is in de filmwereld inmiddels geen onbekende naam meer. Met zijn vorige productie, de korte film 'Hoort Erbij', won hij de prijs 'Best cinematography and art direction' tijdens de Nederlands/Belgische 7 Dagen Kort Filmcompetitie. De filmmaker won de prijs niet in zijn eentje. Hij maakte de film met zijn vaste crew Second Sun, waar naast Baaijens ook Boxtelaar Erik Hooijman (producent) en Joey van Bree (director of photography) deel van uitmaken. 'Hoort Erbij' werd deels geschoten in Boxtel en is binnenkort op de website van Second Sun voor iedereen te bekijken.

De film oogstte zoveel lof dat de jonge filmmakers benaderd werden door investeringsfonds Brabant C om een langere speelfilm te maken. Baaijens mag die in januari 2020 komen pitchen. "Maar je kunt natuurlijk moeilijk met lege handen aankomen", vertelt hij. "Als ik het verhaal ga uitleggen aan tien mensen dan hebben die allemaal een heel ander beeld daarbij." En daarom zamelt de filmmaker nu geld in via crowdfundingplatform Cinecrowd om deze pilot te kunnen financieren. Want, "wat spreekt nu beter voor zich dan een film zelf?"

Die korte film vormt als het ware een proloog van de uiteindelijke film 'Op weg naar de grens'. Het verhaal speelt zich af op Texel. In dit voorafje zit een leugen verstopt die in de uiteindelijke film uitkomt. En dat is uiteindelijk ook waar de film over gaat: een verhaal over de gevolgen van leugens en, zoals Baaijens dat ietwat mysterieus omschrijft 'een verkenning naar de betekenis van leugen en waarheid'.

De filmmaker is echter niet van plan 'zomaar' een proloog te maken, hij wil dat ook doen op een duurzame manier. Daar zitten twee gedachten achter. "Ik ben van mening dat het er qua milieu niet op vooruit gaat", verwoordt Baaijens zijn eigen kijk. Maar daarnaast is een milieubewust filmbedrijf vandaag de dag nog zeldzaam. Door duurzaam films te produceren komt er ook extra subsidiegeld beschikbaar, zo voorspelt de filmmaker.

Maar waarmee kun je het milieu dan sparen bij het maken van een film? Baaijens legt uit dat met name in de catering (veganistisch) en transport (efficiënter en met minder uitstoot) nog grote winst te behalen valt. "Je moet het zo zien: als je ergens filmt strijkt er eigenlijk een soort pop-up bedrijfje neer op die locatie", aldus de filmmaker. En zo'n bedrijfje kan dus, net als een gewoon bedrijf, werken aan een kleinere ecologische voetafdruk. Een Eco Manager op de set moet hierop een oogje in het zeil houden.

Inmiddels staat de teller van het filmproject ruim op zo'n 5.000 euro. Wil jij Baaijens ook steunen of meer materiaal van Second Sun zien? Dat kan op de website van Cinecrowd.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>