Logo mooiboxtel.nl
Monic Holman herenboer uit Boxtel   | Fotonummer: e5c221
Monic Holman herenboer uit Boxtel (Foto: Barend Hazeleger)
Natuur

Brabantse première van 'eten van eigen hof' in Boxtel

BOXTEL - Op vrijdag 6 december wordt Eten van eigen hof, een documentaire van Barend Hazeleger vertoond in KunstCafé Coupé in Boxtel. De film verkent de wereld van Herenboeren: mensen die samen een boerderij starten, een boer in dienst nemen en zo hun eigen voedsel gaan verbouwen. De spanning tussen dit ideaal en de soms weerbarstige praktijk vormt een belangrijke rode draad.

De wieg van de Herenboerenbeweging staat in Boxtel. Hier werd in 2016 de eerste Herenboerderij (Wilhelminapark) opgericht. Op dit moment voorziet dit bedrijf in ongeveer 60% van de dagelijkse levensbehoeften van zo'n 150 gezinnen. Elk van hen heeft eenmalig 2.000 euro ingelegd om de boerderij te kunnen starten en betaalt per gezinslid een vast bedrag per week voor de producten die door het jaar heen worden geleverd. De tweede Herenboerderij opende afgelopen zomer in Loenen de deuren en in nog 15 andere gemeenten wordt de oprichting van Herenboerderijen voorbereid.

De documentaire Eten van eigen hof volgt ruim een jaar lang drie Herenboeren. Geert van der Veer, bedenker van de Herenboerderij, is in die periode vooral bezig zijn idee landelijk te verkopen. En daarnaast spant hij zich in om een tweede Herenboerderij te lanceren. Monic Holman laat zien wat het in de praktijk betekent om Herenboer in Boxtel te zijn en welke voldoening ze daar nog steeds aan ontleent. En Eric 't Hoen probeert in de gemeente Ede een Herenboerderij te starten, maar ervaart dat de realisatie van zijn droom op praktische bezwaren stuit. Daarnaast geven ook mensen van buiten de Herenboerenbeweging, zoals Carola Schouten, minister van landbouw, en Floris Alkemade, Rijksbouwmeester, hun visie op dit fenomeen.

Eten van eigen hof draait op vrijdag 6 december om 20.30 uur in KunstCafé Coupé, Stationsplein 4, Boxtel. Hoofdrolspeler Monic Holman, tevens uitbater van dit café, en de regisseur geven na afloop van de vertoning een Q&A. De toegang is gratis, maar het aantal plaatsen beperkt, dus op=op. Kaarten reserveren via welkom@kunstcafecoupe.nl. Op maandag 8 december zendt Omroep Brabant Eten van eigen hof uit.

Barend Hazeleger maakt documentaires over onderwerpen als landbouw, landschap, natuur en kunst. Voor een serie wetenschapsfilms over biotechnologie ontving hij de persprijs van het Wageningen Universiteitsfonds. Zijn vorige documentaire is Pier+Horizon, de geest van de plek, over landschapskunstenaar Paul de Kort.

Tekst & foto's: Barend Hazeleger

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>