Logo mooiboxtel.nl
Gerard Schalkx (l.) met het eerste exemplaar van 'zijn' fotoboek, samen met wethouder Peter van de Wiel (r.) en Erfgoedvereniging Kék Liemt voorzitter Arnold van den Broek.   | Fotonummer: 2a45c2
Gerard Schalkx (l.) met het eerste exemplaar van 'zijn' fotoboek, samen met wethouder Peter van de Wiel (r.) en Erfgoedvereniging Kék Liemt voorzitter Arnold van den Broek. (Foto: Sander van Kasteren)

'Dorpsfotograaf' Liempde Gerard Schalkx neemt fotoboek in ontvangst in Boxtel

Liempde - Liempdenaar Gerard Schalkx (74) wordt met recht bestempeld als de dorpsfotograaf van Liempde. Al zo'n 60 jaar maakt hij foto's van mensen, gebouwen, evenementen, kortom: eigenlijk zo'n beetje alles dat het predicaat 'Liempds' heeft. Vrijdag ontving hij het eerste exemplaar van een fotoboek over de ontwikkelingen van de afgelopen 60 jaar in 'zijn' dorp.

Een beetje onwennig moet het wel aangevoeld hebben voor Schalkx, de presentatie van een boek ter ere van hem op het gemeentehuis van Boxtel. Want de pijn van de annexatie van Liempde door 'grote buur' Boxtel zit bij veel oudere Liempdenaren nog diep. Toch ebde die onwennigheid snel weg na de geestige presentatie van een andere Gerard, cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers.

Rooijakkers vertelde over hoe Liempde zich in de jaren 50 en 60 razendsnel ontwikkelde, iets waar later op de middag ook wethouder Peter van de Wiel op inhaakte. Daar waar Liempde begin jaren 50 nog een relatief arme en geïsoleerde gemeenschap vormde, moderniseerde het dorp in de jaren 60 en 70 razendsnel. Maar het 'ons kent ons' gevoel bleef.

Dat blijkt ook uit hoe het fotoboek ter ere van het inmiddels enorme portfolio van Schalkx tot stand kwam. Aan het boek genaamd 'Gerard Schalkx, onze dorpsfotograaf- 60 jaar fotografie in Liempde en Het Groene Woud' werkten namelijk een grote club vrijwilligers mee. Het merendeel afkomstig uit Liempde, maar ook uit Boxtel. In die zin zijn de twee dorpen in de afgelopen 60 jaar dus ook naar elkaar toe gegroeid.

Schalkx was vrijdag in eerste instantie een beetje beduusd onder alle aandacht van de ruim zeventig belangstellenden. Hij blikte terug op de afgelopen zestig jaar fotografie: van hoe het allemaal begon met een bij de Donald Duck gewonnen Kodak-camera tot zijn eerste stappen in de donkere kamer, zo halverwege de jaren 60.

Het idee voor een soort foto-overzicht ontstond volgens Schalkx zo'n 4 jaar geleden. Na de succesvolle foto-expositie 'Gerard Kiekte 50 jaar' in 2017 werd het idee concreet. Vele selectieronden later, en honderden afgevallen foto's verder, kon Schalkx het resultaat aanschouwen. Mede-initiatiefnemer Ger van den Oetelaar noemt het boek 'een eerbetoon aan Gerard', waarmee de fotograaf in het collectief geheugen van Liempde wordt geplant.

Schalkx zelf hoopte vrijdag dat Liempde hem vooral óók herinnert om zijn andere kwaliteiten. Bijvoorbeeld zijn gedichten, waarvan hij vrijdag ook een bundel uitbracht. Het eerste exemplaar overhandigde hij aan zijn achterneefje Rick. In de bundel persoonlijke en ontroerende gedichtjes over bijvoorbeeld de periode dat hij kanker overwon, nu zo'n 5 jaar geleden. Maar ook zeer geestige rijmpjes over het dagelijks bestaan. Gerard Schalkx eindigde de middag dan ook, geheel in stijl, met een eigen gedicht. "Ik ben blij dat ik 'oe zie", luidt daarvan de laatste zin. En Liempdenaren zijn blij als ze Schalkx zien, zo bleek uit het applaus dat volgde.

Vanaf vrijdagavond 15 november is het boek 'Gerard Schalkx, onze dorpsfotograaf - 60 jaar fotografie in Liempde en Het Groene Woud' te koop bij D'n Liempdsen Herd. In deze uitgave wordt beschreven hoe Gerard vorm heeft gegeven aan zijn fotografiecarrière. In woorden, maar nog meer in beelden laat dit boek zien hoe Liempde en Het Groene Woud zich door de ogen én de lens van de fotograaf hebben ontwikkeld. De prijs van het boek is 27,50 euro. De eerste honderd kopers ontvangen gratis de bijzondere gedichtenbundel van Gerard Schalkx erbij. De gedichtenbundels zijn ook separaat te koop. Gerard is tijdens het weekend van 15 tot en met 17 november aanwezig om te signeren.

Het hele weekend worden bovendien presentaties gegeven en op 17 november is er aanvullend een fietstocht onder leiding van de voorzitter van Erfgoedvereniging Kék Liemt, Arnold van den Broek, met hetzelfde thema als de fototentoonstelling. Vertrek: 10.00 uur.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>