Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 8963d8
Foto: SPIN

Met BIZ gaan ondernemers voor 'hun eigen' Ladonk zorgen

Boxtel - Op 1 januari 2020 moet het zover zijn: industrieterrein Ladonk wordt dan een Bedrijven Investerings Zone (BIZ). Ondernemers die zich er vestigen worden daarbij verplicht lid en dragen belasting af voor bijvoorbeeld onderhoud en beveiliging van het industrieterrein. De politiek denkt dat het een haalbare kaart is. Werkgeversvereniging SPIN twijfelt daaraan.

Het was een van de uitkomsten van de bijpraatsessie voor raadsleden en werkgeversorganisatie SPIN dinsdagavond. Tijdens de presentatie van SPIN liet secretaris Siep Schukken weten dat zijn vereniging staat te springen om aan de gang te gaan met de uitrol van een BIZ. Een BIZ bestaat uit een omkaderd geografisch gebied, in dit geval Ladonk, waarin ondernemers verplicht belasting afdragen. Het werd dinsdag vergeleken met de afdracht van reclamebelasting, maar dan voor bedrijven. 'Freeriden', dus zonder bij te dragen aan het parkmanagement profiteren van collectieve zaken als beveiliging en de glasvezelinfrastructuur, behoort dan volgens Schukken tot het verleden. Een BIZ heeft een eigen bestuur en wordt iedere 5 jaar opnieuw ingesteld.

Een BIZ kan enkel bestaan als ondernemers die gezamenlijk twee derde van de WOZ-waarde in dit gebied vertegenwoordigen er achter staan. Het is volgens Schukken dus van groot belang dat de plannen helder en inzichtelijk zijn. Er is volgens SPIN nu bijvoorbeeld nog veel onduidelijk over de manier waarop de kosten voor ondernemers verdeeld worden. Het leverde de gemeente een sneer op omdat die volgens SPIN onvoldoende haast maakt met de realisatie van de uitrol. "Op 12 november had er een plan moeten liggen", beet Schukken de aanwezige wethouder Eric van den Broek dinsdag de 12e toe. "Maar goed, de dag is nog niet om."

De wethouder gelooft echter nog steeds dat januari 2020 een haalbare kaart is voor invoering van een BIZ op Ladonk. Volgens hem wordt achter de schermen hard gewerkt aan een plan waar de ondernemers bij wijze van spreken enkel nog hun handtekening onder hoeven te zetten. Daartoe heeft opsteller van de plannen, Stad&Co, al een voortraject doorlopen waarbij diverse ondernemers benaderd werden. 25 contactmomenten zijn er al geweest, wierp de wethouder dinsdag terug naar Schukken.

Van den Broek liet weten dat in de raadsvergadering van 10 december de BIZ behandeld wordt. Gaat de gemeenteraad akkoord met het voorstel dan wordt de BIZ per 1 januari gelanceerd. De gemeente zal dan een extra belasting gaan innen bij ondernemers op Ladonk. Dit bedrag wordt vervolgens één op één doorgesluisd aan het BIZ-bestuur om er haar taken op het bedrijventerrein mee uit te voeren.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>