Logo mooiboxtel.nl
Ook de Rechterstraat kent veel diepe winkelpanden.   | Fotonummer: 109986
Ook de Rechterstraat kent veel diepe winkelpanden. (Foto: Bas Voets)

Centrummanagement zoekt naar manieren om af te rekenen met 'verrommeling' en leegstand

Boxtel - Het tegengaan van leegstand, garantie voor goede bereikbaarheid en een betere samenwerking tussen gemeente en ondernemers. Het waren eigenlijk de gebruikelijke onderwerpen die dinsdag bij een beeldvormende bijeenkomst voor raadsleden als aandachtspunt bestempeld werden door het Centrummanagement. Maar om er nu mee af te rekenen gaat het management in Boxtel de boer op om een actieplan voor de komende vijf jaar op te stellen.

'Als smeerolie' moet het Centrummanagement inhaken op de herinrichting van de Rechterstraat die voor het komende jaar op de rol staat. Dat vertelde voorzitter van het Centrummanagement Luc Broos dinsdag enkele tientallen aanwezigen tijdens een beeldvormende raadsvergadering over het Centrummanagement. Om het centrum van Boxtel extra allure te geven volgt een aanpak van de verrommeling van het straatbeeld. Een wildgroei aan borden en andere reclame-uitingen moet na de opknapbeurt die de Rechterstraat binnenkort krijgt tot het verleden behoren. Centrummanager Berry Dankers gaf dinsdag aan dat dit één van zijn speerpunten is.

De hoop is dat een aantrekkelijke Rechterstraat ook als vliegwiel zal dienen om ook in andere delen van het centrum verrommeling tegen te gaan. De hoop is dat ondernemers elkaar ook wijzen op hun verantwoordelijkheid, niet alleen van het Centrummanagement, maar ook van de aanwezige politici.

Naast verrommeling spelen er in Boxtel ook nog de problemen waar vele andere centra in Nederland mee te kampen hebben zoals leegstand, verschillende visies en belangen die soms met elkaar botsen en verkeersproblematiek. Wat echter wel een typisch Boxtels probleem is is het hoge aantal grote, en met name diepe winkelpanden. Dat maakt het lastig om winkeliers aan te trekken, maar het is daarnaast ook lastig om de bestemming van deze panden om te zetten van detailhandel naar wonen, zoals bijvoorbeeld in Veghel gebeurt.

Volgens Broos kun je niet zomaar de panden 'doormidden' knippen. Halvering van de huuropbrengst is voor de pandeigenaren niet aantrekkelijk en voor veel winkeliers nog steeds veel te duur, zo redeneert de voorzitter. Bovendien kennen de panden geen 'achterom', waardoor bijvoorbeeld de voorste helft inrichten voor detailhandel en andere de helft voor wonen ook lastig te realiseren is. Er is dus een creatievere oplossing nodig.

Om genoemde problemen aan te pakken gaat het Centrummanagement in conclaaf met belanghebbenden. En dat zijn niet alleen ondernemers, benadrukte Broos dinsdag. "Wij zijn geen belangenvereniging voor sec de ondernemers of sec de horeca", gaf hij de aanwezigen dinsdag mee. Tijdens het uitstippelen van de toekomstplannen kijkt het Centrummanagement overigens ook kritisch naar het eigen functioneren. Zo loopt het contract van Centrummanager Berry Dankers nog in ieder geval tot 1 juli 2020. Maar, zo gaf Broos aan, als de gesprekken daar aanleiding toe geven kan het zijn dat de rol van Dankers' opvolger heel anders ingevuld wordt.

Met het toekomstplan moet het Centummanagement in Boxtel de komende vijf jaar vooruit kunnen. Bovendien moeten de gesprekken leiden tot een betere samenwerking tussen de ondernemers onderling, maar ook tussen ondernemers en de politiek. Een andere wens, het realiseren van een nieuwe detailhandelsvisie, wordt op die manier ook eenvoudiger.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>