Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 7c6beb
Foto: Rini van Oirschot

Nieuwe locatie, startpunt én route Heilig Bloedprocessie

Boxtel - Meer dan twintig vrijwilligers zetten zich afgelopen zaterdag in bij de verhuizing van alle kleding en attributen van de Heilig Bloedprocessie van de oude locatie in de bibliotheek aan de Burgakker naar het nieuwe onderkomen in het koetshuis aan Duinendaal. De omvangrijke operatie, die succesvol verliep, is de eerste in een reeks veranderingen die de organisatie van de jaarlijkse historische stoet door Boxtel door gaat maken. De meest ingrijpende is wel dat na dertig jaar het startpunt van de Heilig Bloedprocessie weer terug is op Duinendaal, vanwaar de processie door het centrum van Boxtel zal trekken via een nieuwe route. Welke route daarbij precies wordt aangehouden is nog niet bekend, maar daarover zal vanaf begin volgend jaar meer gecommuniceerd gaan worden, aldus het stichtingsbestuur.

Het is alweer vier jaar geleden dat de bibliotheek de huur opzegde van de lokalen die de Heilig Bloedstichting gebruikt in aanloop naar de Bloedprocessie, die plaatsvindt op de eerste zondag na Pinksteren. In de daaropvolgende jaren wordt gezocht naar een nieuw onderkomen. Maar een opslagruimte en werkruimte van omstreeks 70 vierkante meter, het liefst gratis, was niet makkelijk te vinden in Boxtel. Daar kwam verandering in toen een gedeelte van het koetshuis aan Duinendaal leeg kwam te staan, doordat de huisarts die gebruikmaakte van het pand verhuisde naar Villa Nimrod.

De Heilig Bloedstichting verzocht het bestuur van de Heilig Hartparochie om het pand aan te kopen. Het bisdom gaf het parochiebestuur daarvoor toestemming. Zaterdag 2 november was de grote dag en liepen meer dan twintig vrijwilligers trap op en trap af om alle spullen in een van Wasserij Bouwmans geleende vrachtauto en in een transportbusje te laden. De goed georganiseerde operatie, inclusief catering voor de harde werkers, verliep vlekkeloos en om 15.00 uur was alles van de bibliotheek overgebracht naar het koetshuis.

De Bloedstichting gebruikt nu de bovenste verdieping voor de opslag van haar kleding en andere attributen. Een ander deel van de bovenverdieping wordt door de Bloedstichting gedurende tien weken voorafgaande aan de processie gebruikt voor naaiwerkzaamheden.

Nieuw startpunt en route
Het passen en herstellen van kleding; het omkleden op de dag van de processie, alles gaat veranderen, zo laat het bestuur van de Heilig Bloedstichting weten. De grootste verandering die de verhuizing van de kleding en attributen met zich mee brengt is echter dat de route van de jaarlijkse Heilig Bloedprocessie hierdoor moet worden aangepast omdat in plaats van de Burgakker Duinendaal nu weer het startpunt wordt, zoals dertig jaar geleden.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>