Vrijwilligers reinigen en sorteren maandelijks tijdens Archeohotspot bodemvondsten in het Oertijdmuseum. Iedereen kan zich ervoor aanmelden.
Vrijwilligers reinigen en sorteren maandelijks tijdens Archeohotspot bodemvondsten in het Oertijdmuseum. Iedereen kan zich ervoor aanmelden. Foto: eigen collectie.

Heuvel in Kampina is geen eeuwenoud graf

Algemeen

Leden van ArcheoHotspot deden onlangs onderzoek naar een heuvel in natuurgebied Kampina. Ze wilden weten of de verhoging in het landschap misschien een eeuwenoude grafheuvel is. Dat bleek niet zo te zijn.

Om erachter te komen of de bult al of geen oud graf is, voerden leden van ArcheoHotspot 18 november zogeheten gutsboringen uit onder leiding van provinciaal archeoloog Godfried Scheijvens. In januari 2022 werd de heuvel al opgemeten en gefotografeerd. De gegevens die dit opleverde, zonden Carlo Spee en Dik Bol van ArcheoHotspot naar de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Na bestudering achtten specialisten van het RCE het onwaarschijnlijk dat de verhoging een grafheuvel zou zijn en zij gaven aan geen nader onderzoek in te stellen.

FORTDUIN

De boringen bevestigden het beeld van de deskundigen. Na de eerste twee grondmonsters werd al duidelijk dat het om een natuurlijke heuvel gaat. Volgens Spee is de verhoging in de Kampina een zogeheten fortduin. Dat ontstaat in een zandverstuiving waar een boom met zijn wortels het zand vasthoudt, terwijl elders dat wordt weggeblazen door de wind. 

Twaalf jaar geleden vonden lokale amateurarcheologen wél een grafheuvel: uit de midden-bronstijd op landgoed Venrode, gelegen in Boxtel, niet ver van Sint-Michielsgestel. Deze vondst sterkte de leden van ArcheoHotspot om op zoek te gaan naar meer van dergelijke plekken. Zij maakten daarbij gebruik van de digitale Actuele Hoogtekaart Nederland (AHN).

Grafheuvels komen voor in diverse afmetingen en werden gemaakt van verschillende materialen, afhankelijk van de periode en het gebied. Ze zijn in diverse culturen aangetroffen en spelen soms een rol in oude verhalen. De maatschappelijke positie van de overledene bepaalde mede het type grafheuvel.

Grafheuvels staan geregistreerd op de lijst van archeologische monumenten en ze genieten bescherming volgens de Monumentenwet.

BODEMVONDSTEN

Zaterdag 2 december is ArcheoHotspot in het Oertijdmuseum geopend van 10.00 tot 12.30 uur. Vrijwilligers bekijken en beschrijven lokale bodemvondsten uit de jaren zeventig en tachtig die afgelopen zomer uit een opslag in Haaren zijn gekomen. Iedereen is welkom mee te helpen.

Uit de krant