Uitbreiding rioolwaterzuivering rwzi Boxtel, officiële heropening,  1 oktober 1985.
Uitbreiding rioolwaterzuivering rwzi Boxtel, officiële heropening, 1 oktober 1985. Foto: Collectie Waterschap De Dommel

Vijftig jaar watergeschiedenis van De Dommel in beeld

Algemeen

Waterschap De Dommel heeft zijn imposante collectie van bijna zesduizend foto’s ondergebracht bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch. Het gaat om foto’s over de periode 1950-2000 van bijzondere gelegenheden, zoals openingen en oplevering van projecten en rioolwaterzuiveringen, hoogwaterperiodes (waaronder die van 1995), dagelijkse bezigheden en veel landschapsfoto’s. Waterschap De Dommel beheert het water in Midden-Brabant.

In deze collectie zitten foto’s van bouw en verbouwingen van rioolwaterzuiveringen van eind jaren ‘70 tot nu in Eindhoven, Tilburg, Boxtel, Sint-Oedenrode, Biest-Houtakker, Haaren, Hapert en Soerendonk. Maar er zitten ook opnamen tussen van officiële openingen hiervan. Verder vind je veel foto’s van werkzaamheden aan en landschapsfoto’s van beken. Bijvoorbeeld van het rechttrekken van beken voor een betere doorstroming tot hermeander-projecten. Je zult verder foto’s ontdekken van hoogwaterperiodes, waaronder de hele grote van 1995. Ook bijzonder zijn de foto’s van de bouw van de waterschapskantoren aan het Molenpad en Bosscheweg in Boxtel. En die van de officiële opening door Willem-Alexander.

Frank van Dorst, oud-medewerker van het waterschap, heeft de foto’s gedigitaliseerd en beschreven. Een hele klus, maar uiteindelijk is het hem gelukt de belangrijkste en meest aansprekende foto’s te beschrijven. ,,42 jaar heb ik bij Waterschap De Dommel gewerkt. Iedere vezel in mijn lichaam is er mee besmet. En je hebt heel veel kennis opgebouwd. Je kent iedere hoek van het gebied, het zuiveringsproces van rioolwater, de verschillen in jaargetijden en de hoogtepunten en de dalen. Die kennis wilde ik bewaren. Ook al is het maar bescheiden. Niet met dikke rapporten of een boek met lange teksten, maar compact, met korte beschrijvingen bij een foto. Een mooie overdracht van kennis van een lang werkzaam leven”, aldus Van Dorst.

De collectie bestaat uit analoge foto’s. Waterschap De Dommel heeft voor het scanwerk enkele mensen ingeschakeld met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo konden zij werkervaring op doen.
De fotocollectie staat op www.bhic.nl/fotos. Typ dan ‘Waterschap De Dommel’. Alle foto’s zijn beschreven, waardoor ze goed doorzoekbaar zijn. Toch kan het zijn dat een beschrijving niet volledig is. Weet u meer over een foto? Reageer dan gerust en help mee om de collectie verder te documenteren.

Foto onder: Uitbreiding rioolwaterzuivering rwzi Boxtel, officiële heropening, 1 oktober 1985.

Uit de krant