Wout Kurstjens uit Esch behaalde onlangs het podium tijdens het NK karten.
Wout Kurstjens uit Esch behaalde onlangs het podium tijdens het NK karten. Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Karter uit Esch rijdt naar podiumplek op NK

Algemeen

Hij kon zijn geluk niet op, direct na afloop van de finale van de Rotax Max Senioren-klasse in Genk. Karter Wout Kurstjens was zojuist derde geworden tijdens de laatste ronde van het NK. En dat prachtresultaat kwam tamelijk onverwacht, bekende hij. De negentienjarige coureur uit Esch noemde de Vlaamse piste namelijk ‘totaal niet mijn baan’.

,,In het droog niet en het nat niet”, zei hij met een brede lach. ,,De baan in Genk is heel anders rijden dan ik gewend ben.” Maar de wisselende weersomstandigheden waren blijkbaar in zijn voordeel. In de kwalificatie werd hij zesde op een natte baan. ,,En dat was al heel goed.” 

AANPOTEN

Daarna was het in de prefinale even aanpoten voor Wout. ,,Ik had een slechte start en ben uiteindelijk als negende gefinisht.” Maar er was gelukkig ook nog de finale. ,,Toen had ik wel een goede start. Ik ging een aantal rijders aan de binnenkant voorbij en na de eerste bocht lag ik al vijfde.” 

Hij vervolgde: ,,Op een gegeven moment lag ik zelfs tweede. Die plek heb ik proberen vast te houden door constant te rijden. Dat lukte op zich wel, maar Dion (van Werven, red.) was veel te snel. Vooral aan het einde. Aan het begin was ik snel, maar daarna ging ik niet hard genoeg. Uiteindelijk ben ik naar P3 gereden, dus dat is mooi.” 

LAS VEGAS

Een onverwachte podiumplaats voor Wout dus. En dat was een mooie opmaat naar zijn volgende race, de SKUSA Supernationals in Las Vegas in de Verenigde Staten. “Daar rijd ik voor PSL Karting, het fabrieksteam van Birel.” Een makkie wordt de wedstrijd in de VS zeker niet. “Er rijden daar wereldkampioenen mee.” 

TOPTEAM

Voor Wout is de race niet meer nieuw. Vorig jaar deed hij er al mee. “Toen had ik wat motorproblemen. Dit jaar rijden we voor een echt topteam. Ik weet dat er weinig grip ligt op die baan omdat het circuit is uitgezet op een parkeerplaats, dus dat is heel anders rijden. En de baan is vuil.” 

Wout gaat voor een topresultaat tijdens de race die voor hem geldt als een heel speciaal toetje van het seizoen. Want wat zijn Rotax Max-wedstrijden betreft, zit zijn seizoen erop. 

MODDERVET

Wat hij volgend jaar gaat doen, wist hij al. “Weer racen bij de senioren. Het is een heel druk veld. In Le Mans tijdens de Rotax Max Challenge International Trophy staan er wel honderd man aan de start. Dat is gewoon moddervet!”

Wout bedankt zijn monteur Jose Grana, zijn vader en moeder, en zijn team. Wout Kurstjens wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Kurstjens BV en Jan Kramer.

Uit de krant