Boxtelaar Patrick van den Aker (links) voltooide onlangs twee marathons vlak achter elkaar. Die van Amsterdam en New York.
Boxtelaar Patrick van den Aker (links) voltooide onlangs twee marathons vlak achter elkaar. Die van Amsterdam en New York. Foto: eigen collectie

Patrick rent mijlpaal voor KiKa bij elkaar: 100.000 euro

Algemeen

De Boxtelse marathonloper Patrick van den Aker, heeft met het voltooien van de Amsterdam Marathon van 15 oktober jongstleden, inmiddels ruim 100.000 euro bij elkaar gerend voor stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Een prestatie die Van den Aker eerder niet voor mogelijk hield. 

“Ik startte mijn actie in 2017. Mijn grote wens was om de New York marathon eens te lopen en koppelde dit aan een goed doel. 10.000 euro werd het streven, wat ik heel spannend vond. De marathon was fantastisch en in plaats van mijn marathon avonturen te stoppen, raakte ik meer en meer geïnspireerd om me in te zetten voor KiKa. Zonder enige druk en door wekelijks mijn schouders te zetten onder diverse donatie activiteiten, liep het bedrag gestaag op, evenals het aantal marathons. Een voor mij perfecte combinatie. Het geeft veel voldoening om op deze manier een bijdrage te leveren aan onderzoek naar kinderkanker.”
Omdat Van den Aker drie weken later aan de start zou staan van zijn tweede New York marathon, liep hij de Amsterdam marathon als ‘training’. “Het was een geweldig mooie dag. Ideaal weer betreft temperatuur en af en toe een buitje zorgde voor meer zuurstof in de lucht.”
De Boxtelaar finishte in 3:57 en was zeer content met deze race. “Ik voelde me goed, lekker gelopen en genoten van het mooie parcours langs de Amstel en de geweldige finish in het Olympisch stadion. Een kippenvel moment”
Magisch
Op 5 november stond hij weer aan de start van de New York marathon. Van den Aker: “Met een grote groep van zestig KiKa-lopers en begeleiding, zijn we afgereisd naar New York. Het was vroeg opstaan. Om vijf uur brachten bussen ons naar Staten Island alwaar het startgebied zich bevond. Dit alles verliep met militaire precisie. Om kwart voor tien volgde het starts kanonschot. Onder Frank Sinatra’s ‘New York, New York’, gingen we van start. Vanaf de start zie je de skyline van Manhattan en het vrijheidsbeeld. Magisch. Het parcours is uitdagend te noemen met vele bruggen en heuvels. De eerste 25 kilometer gingen lekker, daarna kreeg ik het zwaarder. Een vervelende verkoudheid speelde nog een beetje parten. Na achttien marathons wist ik dat ik langzamer moest gaan lopen en accepteerde dat gelijk. Doel was genieten, tijd was niet belangrijk. En genoten heb ik. Het waanzinnige publiek in alle vijf wijken en de prachtige stad zijn bijzonder om doorheen te lopen. Heel leuk vond ik het deze keer dat mijn gezin mij langs de kant stond aan te moedigen. Het was een speciaal moment.”

Minder
“Na 4 uur en 13 minuten kwam ik moe maar zeker voldaan over de finish in Central Park en ontving ik mijn welverdiende medaille. Weer een marathon voor KiKa mogen finishen. Het geeft me nog steeds heel veel voldoening en ik ga dan ook zeker door. Wel ga ik wat minder marathons lopen. Een per jaar is het plan, waarvoor we dan een heel mooi bedrag voor KiKa gaan ophalen. Het totaalbedrag staat inmiddels op ruim 111.000 euro, maar dat kan, nee moet simpelweg hoger worden.”
Alle KiKa lopers zijn gefinisht en met zijn allen hebben ze het mooie bedrag van ruim 388.000 euro opgehaald voor onderzoek naar kinderkanker. Een geweldig mooi resultaat.
Van den Aker dankt al zijn trouwe sponsoren. Met zijn allen staan ze sterk in deze strijd tegen de ziekte.

Boxtelaar Patrick van den Aker voltooide onlangs twee marathons vlak achter elkaar. Die van Amsterdam en New York.
Boxtelaar Patrick van den Aker voltooide onlangs twee marathons vlak achter elkaar. Die van Amsterdam en New York.
Boxtelaar Patrick van den Aker voltooide onlangs twee marathons vlak achter elkaar. Die van Amsterdam en New York.
Boxtelaar Patrick van den Aker voltooide onlangs twee marathons vlak achter elkaar. Die van Amsterdam en New York.

Uit de krant