Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: ddd14e
Foto: Rini van Oirschot

Gemeente kan niet voor iedereen de beurs trekken

Boxtel - Al ruim voor aanvang van de algemene beschouwingen was duidelijk dat er geen reden was voor een 'hosanna'. Boxtel kampt immers met een onverwacht miljoenentekort en daarom moet bezuinigd worden op zo'n beetje alle beleidsterreinen. Er is nog veel onduidelijk over de precieze invulling daarvan, maar dat het pijn gaat doen was dinsdag wel duidelijk.

Al voor de raadsvergadering begon had een groep vertegenwoordigers van IVN Natuureducatie zich verzameld in de raadzaal om daar de gemeenteraad toe te zingen. De gemeente stopt namelijk de financiële bijdrage aan natuur- en milieueducatie voor scholen. Ook insprekers namens Brede Scholen Boxtel (BSB) en ContourdeTwern, die allen te maken hebben met bezuinigingen, meldden zich. Zij maken zich vanzelfsprekend zorgen over de bezuinigingen, maar wellicht nog meer over de onduidelijkheid over de manier waarop nu precies wordt bezuinigd.

Dat bleek uit het betoog van BSB-voorzitter Lex Meijdam. Als econoom kon hij wel begrip opbrengen voor het feit dat de gemeente moet bezuinigen, maar "het probleem is dat het volstrekt onduidelijk is wat in 2020 van ons als organisatie verwacht wordt", vindt hij. "Het ontbreekt aan duidelijke keuzes en heldere communicatie." Daarover kunnen de tientallen toeschouwers die dinsdagavond in de raadzaal zaten meepraten, want hoewel de gehele gemeenteraad het erover eens is dat Boxtel een financieel probleem heeft, ging dinsdag de discussie enkel over de stukken die bepalen bezuinigd moest worden en niet over hoe dit precies moet gebeuren.

Toch is ook de wens van de politiek om snel inzichtelijk te krijgen hoe de benodigde bezuinigingen precies vorm moeten krijgen. Een nieuwe tegenvaller zou er met een nagenoeg lege spaarpot toe kunnen leiden dat Boxtel onder Rijkstoezicht komt, als zogeheten Artikel 12-gemeente, zo vrezen bijvoorbeeld PvdA/GL op links en VVD op rechts. Ook verhoging van de Onroerend Zaakbelasting werd voorzichtig geopperd door verschillende fracties, zoals D66, hoewel fractieleider Jos Hegeman realistisch concludeerde dat daar een jaar voor de verkiezingen niet heel veel animo voor is.

Realistisch was ook wethouder Marusjka Lestrade, die zich realiseerde dat 'haar' beleidsterrein Jeugdzorg zorgt voor een groot deel van de kostenoverschrijding. Ook binnen haar beleidsterrein, bij welzijnsinstantie ContourdeTwern, wordt niet alleen gesneden in de subsidie, maar worden ook alle extra taken wegbezuinigd. In totaal betekent dat 40 procent minder subsidie vanuit de gemeente voor de organisatie. "Want we hebben het geld niet", aldus een 'niet gelukkige' wethouder. Lestrade wil met ContourdeTwern in gesprek over de hoe-vraag over die niet-structurele bezuinigingen, zo gaf zij dinsdag aan. Maar omdat de gemeente de beurs niet kan trekken betekent dit dat er vooral nagedacht moet worden over efficiencyslagen. Lestrade had dinsdag voor alle insprekers dan ook een duidelijke boodschap: "Je kunt niet overal voor naar de gemeente kijken."

BALANS diende nog een motie in in de hoop dat er toch extra geld opzij gezet kon worden voor ContourdeTwern. Dit plan kon echter niet op de steun van andere partijen rekenen. Raadslid Hegeman vatte de kritiek kernachtig samen: "Dat de avond eindigt met een soort collecte voor één partij is voor mij prematuur." Hij wil eerst het resultaat van overleg tussen de wethouder en welzijnsorganisatie afwachten. Dat concludeerde ook de rest van de gemeenteraad. En met de toezegging van Lestrade om zich sterk te maken voor het feit dat niemand tussen wal en schip mag raken, was dat genoeg om toch in te stemmen met de financiële stukken die dinsdag aan de raad voorgelegd werden. Alleen BALANS stemde dinsdag tegen de begroting en de daarbij horende financiële stukken.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>