Logo mooiboxtel.nl
De bewoners van de Baroniestraat boden wethouder Herman van Wanrooij woensdagmiddag een brandbrief aan.   | Fotonummer: c140cc
De bewoners van de Baroniestraat boden wethouder Herman van Wanrooij woensdagmiddag een brandbrief aan. (Foto: Frank Geurtz)
Move'31

Boze bewoners Baroniestraat bieden wethouder brandbrief aan

Boxtel - Tientallen boze bewoners van de Baroniestraat hebben woensdagmiddag een brandbrief over de verkeerssituatie in die straat aangeboden aan wethouder Herman van Wanrooij. Dat gebeurde St. Ursula met, heel toepasselijk, uitzicht op een vaststaande Baroniestraat. Van Wanrooij zegde toe met hen in overleg te gaan in de zoektocht naar een oplossing.

De bewoners van de Baroniestraat opereren onder de naam 'Bar en Boos'. En dat is volgens hen ook de verkeerssituatie in 'hun' straat. Zij kondigden begin deze maand al aan een brandbrief aan de wethouder aan te bieden. Woensdag was het moment daar.

Zij hebben alle reden tot klagen, dat zag ook de wethouder woensdag. Zoals op veel doordeweekse dagen liep ook woensdag de Baroniestraat vol met auto's. De verkeerstellingen ondersteunen dit: meer dan 8.000 auto's per etmaal zijn er geen uitzondering. Dat levert in de smalle straat, waar bovendien ook veel schoolgaande jeugd doorheen komt, de nodige gevaarlijke situaties op aldus de bewoners. Bovendien, zo tonen fijnstofmetingen van bewoner Pierre van den Oord aan, is de luchtkwaliteit ook niet al te best.

Eerder was ging het gemeentebestuur er vanuit dat de problemen in de straat aangepakt zouden worden in het verkeersplan Move'31. Daar werd echter een dikke streep door gezet toen de Nederlandse stikstofwetgeving door de Raad van State onderuit werd gehaald. Programma Hoogfrequent Spoor (PHS), de startvoorwaarde voor Move'31, loopt daardoor een forse vertraging op.

Voor actiegroep Bar en Boos is de maat echter al een tijdje vol. Dat bleek ook woensdag weer bij het aanbieden van de brandbrief. Wethouder Herman van Wanrooij liet weten de kritiek van de bewoners te begrijpen. "Daarvoor hoef je alleen maar naar de straat te kijken", aldus Van Wanrooij. Volgens hem is er echter ook niet direct reden om af te wijken van PHS en daarop volgend Move'31 om zo de verkeersstromen in Boxtel anders te verdelen. Hij meent dat als bewoners een andere oplossing willen ze zich daarvoor het beste tot de gemeenteraad kunnen wenden om zo tot een betere oplossing te komen. Hij doelt daarmee op partijen zoals VVD of BALANS die de huidige PHS-plannen ter discussie stellen.

De wethouder toonde zich woensdag echter niet doof voor de kritiek van de actiegroep. Hij zegde toe in overleg te gaan met buurtbewoners om zo mogelijk toch tot een oplossing te komen. Dat zal echter geen eenvoudige opgave worden. Want hoe is tegen lage kosten de drukke verkeersader zo te herinrichten dat er geen verkeersinfarcten op andere plekken ontstaan? Daarover zal de actiegroep Bar en Boos zich de komende weken samen met de wethouder buigen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>