Logo mooiboxtel.nl
Het pand waar beide Aldi-vestigingen zich in zouden samenvoegen. 'Zouden', want het lijkt erop dat de Aldi aan de Kapelweg voorlopig nog niet verdwijnt. (Foto: Sander van Kasteren)   | Fotonummer: 7a31c8
Het pand waar beide Aldi-vestigingen zich in zouden samenvoegen. 'Zouden', want het lijkt erop dat de Aldi aan de Kapelweg voorlopig nog niet verdwijnt. (Foto: Sander van Kasteren) (Foto: Sander van Kasteren)

Nieuwe fase in Boxtelse supermarktsoap: Aldi Kapelweg voorlopig niet dicht

Boxtel - De Aldi aan de Kapelweg in Boxtel zal ook na de opening van het nieuwe Aldi-filiaal aan de Fellenoord in Boxtel nog niet sluiten. Dat bevestigt de supermarktketen tegenover deze krant. Als reden noemt Aldi nog lopende huurcontracten voor het pand. Met deze ontwikkeling groeit Aldi in Boxtel flink meer dan de 15 procent die de detailhandelsvisie toelaat.

Het heeft intussen alles weg van een soap: de ontwikkelingen in de Boxtelse supermarktsector. Zo was de renovatie van Winkelcentrum Oosterhof een al bijna 20 jaar lopend hoofdpijndossier. Toen in december vorig jaar eindelijk een doorbraak werd geforceerd had Aldi al bekendgemaakt de ontwikkelingen niet af te wachten en de twee Boxtelse vestigingen in Oosterhof en aan de Kapelweg samen te voegen in het pand aan de Fellenoord waar voorheen 040FIT! gevestigd was. Vervolgens ontstond ophef over de uitbreiding van de Jumbo in het winkelcentrum en nu wordt daar dus een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd met het bericht dat Aldi tóch doorgaat aan de Kapelweg.

Wethouder Eric van den Broek laat weten dat hij de ondernemer niet kan dwingen de supermarkt aan de Kapelweg te sluiten na opening van de vestiging aan de Fellenoord. De detailhandelsvisie is namelijk geen juridisch bindend document. "Wij zijn met de eigenaren in gesprek geweest en in dit gesprek hebben beide partijen hun wensen kenbaar gemaakt. Echter, het is aan de ondernemer zelf om te bepalen wat hij of zij met de onderneming en de huidige locatie doet", stelt hij. Om te vervolgen met de volgende opmerkelijke uitspraak: "Wel staat deze visie de laatste maanden al vaker ter discussie. Hierdoor maken wij op dit moment de afweging of deze op een bepaald moment geactualiseerd moet worden. Uiteraard doen we dit in samenwerking met de ondernemers."

De Duitse supermarktketen heeft op dit moment twee vestigingen: één in Winkelcentrum Oosterhof met een winkeloppervlak van 444 vierkante meter en één aan de Kapelweg met een oppervlakte van 615 vierkante meter. Boxtel houdt in de detailhandelsvisie uit 2015 rekening met een samenvoeging van beide Aldi-filialen plus een maximaal gewenste uitbreiding van 15 procent. Die geldt overigens voor alle supermarkten. Daarmee is een Aldi met een winkelvloeroppervlak van ruim 1.100 vierkante meter mogelijk.

Nu blijkt echter dat Aldi de locatie aan de Kapelweg vooralsnog niet sluit én op 1 november de 923 vierkante meter tellende nieuwe vestiging aan de Fellenoord opent. Het winkelvloeroppervlak van de Duitse discounter zou daarmee in de buurt van 1.600 vierkante meter uitkomen, ofwel een uitbreiding van ruim boven de 40 procent. Ruim meer dus het in de detailhandelsvisie genoemd maximum van 15 procent.

Het nieuws volgt op de ophef die ontstond nadat uit de renovatieplannen van Winkelcentrum Oosterhof bleek dat ook Jumbo er meer dan 15 procent extra vierkante meters bij zou krijgen. De supermarktondernemers van Coop, Albert Heijn en Plus vonden dat niet eerlijk. Dat geldt voor supermarktondernemer Ronald de Jong, die vorig jaar 'zijn' Albert Heijn verbouwde en zich daarbij wel aan de detailhandelsvisie hield, maar ook voor Jan Tax, supermarktondernemer van de Coop in Liempde. "We hebben destijds met zijn allen deelgenomen aan gesprekken om de detailhandelsvisie op te stellen. Het is vreemd dat de gemeente die dan naast zich neerlegt als het hen uitkomt", zei hij toen. Die woorden lijken ook nu van toepassing.

De supermarktondernemers gaven opdracht tot het opstellen van twee rapporten, door onderzoeksbureaus BSP en Kardol. In die rapporten kwamen beide bureaus tot de conclusie dat de extra vierkante meters voor Jumbo inderdaad onwenselijk zijn en bovendien ook de leefbaarheid van met name de kern Liempde onder druk kunnen zetten. De gemeente kwam onlangs nog met een raadsinformatiebrief, waarin eigen onderzoek naast dat van Kardol en BSP werd gelegd. Daaruit trok Boxtel de conclusie dat Jumbo tóch meer dan 15 procent kon groeien.

Dat de supermarkt aan de Kapelweg niet sluit werpt wederom een nieuw licht op die conclusie omdat de onderzoeksrapporten van Kardol en BSP hier wel van uitgingen. Het rapport van de gemeente, dat nog eerder werd opgesteld ging zelfs nog uit van een situatie mét Aldi in Winkelcentrum Oosterhof. Met dit nieuwe hoofdstuk lijkt de conclusie die de gemeente trok na slechts enkele weken alweer de prullenbak in te kunnen. Er kunnen op zijn minst wederom vraagtekens bij gezet worden.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>