Logo mooiboxtel.nl
Ellen Reinders (links, Bibliotheek Boxtel), Frank Geurtz en Riky Goedhart (Just FAIR!) legden afgelopen maart de laatste hand aan de inrichting van de nieuwe fairtradewinkel.   | Fotonummer: 60bead
Ellen Reinders (links, Bibliotheek Boxtel), Frank Geurtz en Riky Goedhart (Just FAIR!) legden afgelopen maart de laatste hand aan de inrichting van de nieuwe fairtradewinkel. (Foto: Sander van Kasteren)

Fairtradewinkel in bibliotheek dreigt alweer te stoppen

Boxtel - Nog geen jaar is fairtradewinkel Just FAIR! gevestigd in de Boxtelse bibliotheek, maar voorzitter Frank Geurtz twijfelt nu al openlijk aan het voortbestaan. Reden daarvoor is dat de opknapbeurt van het bibliotheekgebouw aan de Burgakker wat hem betreft op de lange baan geschoven lijkt door het onder te brengen bij de ambitieuze centrumplannen Boxtel Binnen de Bruggen. Geurtz heeft die tijd echter niet: "De vrijwilligers lopen weg omdat er nu geen enkele aanloop is."

Het kan verkeren. In april van dit jaar opende wethouder Eric van den Broek nog feestelijk de nieuwe fairtradewinkel Just FAIR! Die winkel vloeide voort uit de Wereldwinkel in de Rechterstraat, die op termijn failliet dreigde te gaan. In allerijl werd een nieuw concept bedacht en weekte voorzitter Frank Geurtz de winkel los van het landelijk netwerk van Wereldwinkels om op eigen benen verder te gaan in de bibliotheek. Die plek zou volgens Geurtz, onder meer met de komst van de Cultuurverbinder, maar ook het onderbrengen van beperkte horeca en de belofte dat partijen als de VVV of MUBO zouden volgen, een cultureel broeinest moeten worden zoals in Vught de Petruskerk dat al jaren is.

Ruim een half jaar verder is niet Eric van den Broek, maar Marusjka Lestrade de wethouder die zich ontfermt over het initiatief, de Cultuurverbinder voltooid verleden tijd en zijn is de verbouwing van het bibliotheekgebouw onder het centrumplan Boxtel Binnen de Bruggen geschoven. Er is echter nog meer veranderd: de gemeentelijke schatkist is vrijwel leeg. En die lege schatkist zorgt ervoor dat de gemeente prioriteiten moet stellen, ook, of misschien wel juist met ambitieuze plannen als Boxtel Binnen de Bruggen. Geurtz is bang dat nu het opknappen van de Rechterstraat de hoogste prioriteit heeft gekregen de 'oppimpbeurt' van de bibliotheek waarschijnlijk naar achteren geschoven wordt in de planning. En daarmee zou Just FAIR! kunnen fluiten naar het zo gewenste 'culturele broeinest'.

Tijd om daarop te wachten heeft voorzitter Frank Geurtz ook niet. Want er is volgens de voorzitter nauwelijks tot geen aanloop omdat Just FAIR! al een half jaar de enige winkel in de bibliotheek is. "Vrijwilligers gaan lopen", constateert hij. "Het is voor hen ook niet leuk de hele dag voor Jan met de korte achternaam op klanten te wachten."

Geurtz: "Wij hadden eigenlijk een vooruitgeschoven positie. Zo van; 'als jullie vast gaan, dan komt de rest vanzelf'. Toen we afgelopen januari met de gemeente spraken was de toezegging dat in september dit jaar de beslissing genomen zou worden en meer instellingen zouden volgen." Het bleef echter tot de dag van vandaag stil. De voorzitter opperde daarom bij de gemeente het idee om het VVV-kantoor spoedig te verhuizen naar de bibliotheek, om zo meer reuring te krijgen. De gemeente liet weten dit te onderzoeken, maar Geurtz is niet erg hoopvol. "Die besluitvorming laat vaak lang op zich wachten", verzucht hij.

"Ik ben teleurgesteld in de gemeente", aldus de fairtrade-ondernemer. Daarom stelt hij nu een ultimatum: vóór 1 januari 2020 wil hij weten of en zo ja, wanneer zich andere ondernemers of culturele instanties bij hem in de bibliotheek gaan voegen. Geeft de gemeente niet thuis dan ziet hij zich genoodzaakt de stekker eruit te trekken. "Ik kom er gewoon niet doorheen. Maar ondertussen zit ik wel met 25 vrijwilligers die ik toegezegd heb dat we hier ontzettend mee aan de slag gaan. En die moet ik dan teleurstellen."

In een reactie laat wethouder Eric van den Broek weten de uitspraken van Geurtz te willen nuanceren. Hij wijst op zijn inspanningen eerder dit jaar om een fairtradewinkel voor Boxtel te behouden. "Destijds is dit gekoppeld aan de mogelijke nieuwe ontwikkeling van de brede bibliotheek en aan de mogelijkheden voor nieuwe klantentoestroom, namelijk de klanten van de bibliotheek." De vestiging van Just FAIR! in de bieb was volgens hem bedoeld als een tijdelijke oplossing, zodat op een plek met lage huurkosten rustig naar een blijvend alternatief gezocht kon worden.

De wethouder wijst erop dat het niet zo is dat Boxtel Binnen de Bruggen nu de doorontwikkeling van de bibliotheek tegenhoudt. Hoewel een mogelijke verbouwing nog even op zich moet laten wachten, wordt wel over de invulling van de 'brede bibliotheek' nagedacht. Hij wijst daarbij op recente ontwikkelingen zoals de komst van het Taalhuis in de bibliotheek, maar ook op arbeidsmarktinitiatieven en dergelijke. Van den Broek laat weten dat bij hem of collega Lestrade niets bekend is van het verzoek van Geurtz om het VVV-kantoor onder te brengen in de bibliotheek. Geurtz bestrijdt dit in alle toonaarden en benadrukt dat het verzoek via het bibliotheekbestuur is aangekaart bij de gemeente.

Van den Broek laat weten dat de gemeente er ook niets aan kan doen dat meer en meer mensen fairtradeproducten in andere zaken dan fairtradewinkels kopen. Toch zoekt hij toenadering: "Wethouders Van den Broek en Lestrade zijn altijd bereid om met Frank Geurtz van gedachten te wisselen."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>