Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 162576
Foto: Persburo Sander van Gils/Marie Fick

Extra onderzoek naar verkeerssituatie 'dinorotonde'

Boxtel - De verkeerssituatie op rotonde nabij Hoogheem, beter bekend als de dinorotonde, wordt de komende tijd extra onderzocht door de gemeente. Dit zegde wethouder Herman van Wanrooij toe naar aanleiding van vragen die de fractie van Combinatie95 hem dinsdag tijdens de raadsvergadering stelde.

Aanleiding van de vragen dinsdag was het zoveelste ongeluk dat op 23 september op de rotonde gebeurde. Hoewel het ongeluk een ravage achterliet, vielen er wonder boven wonder geen gewonden. Wel kwam een discussie op gang, onder meer nadat onze columniste Carolijn van der Hoeven er in DeMooiBoxtelKrant een column over schreef:

Die maatschappelijke discussie is Combinatie95 niet ontgaan. Woordvoerder Joep Schalkx stelde dinsdagavond dat met name de dinorotonde niet veilig is. Hij wees daarbij op de verwarrende situatie dat 3/4 deel van de rotonde een fietspad in twee richtingen kent en op het resterende deel dus maar fietsverkeer uit één richting toegestaan is. Dat schept volgens Schalkx niet alleen onduidelijkheid bij automobilisten, die zich dus op de rotonde op twee verschillende regimes moeten instellen, maar ook bij fietsers, die met regelmaat het eenrichtingstuk tóch in de verkeerde richting op rijden.

Wethouder Herman van Wanrooij erkent dat hij de vragen van Schalkx over de veiligheid van met name fietsers op de rotonde begrijpt. Toch wil hij niet zo ver gaan de verkeerssituatie onveilig te noemen. De veiligheid van de rotonde is volgens hem zo ver als de weggebruiker die er gebruik van maakt, meent hij. Zo was de aanrijding van 23 september bijvoorbeeld een gevolg van een niet goed oplettende automobilist die een fietser die vanuit de op een rotonde gebruikelijke kant (tegen de klok in) aan kwam rijden over het hoofd zag. Van schrik trapte de automobilist het gaspedaal in plaats van de rem in.

Volgens de wethouder is onbekend of er meer aanrijdingen plaatsvinden met fietsers die in tegendraadse richting over de rotonde rijden. Wat wel bekend is is dat de rotondes in onze gemeente voldoen aan alle verkeersrichtlijnen die het instituut CROW daarvoor heeft opgesteld

Gezien de druk op de gemeentelijke financiën wil de wethouder daarom ook met mogelijke aanpassingen aan de dinorotonde wachten tot er meer duidelijkheid komt over de aanleg van de snelfietsroute tussen Den Bosch en Eindhoven. Dan kunnen extra maatregelen direct meegenomen worden. Na enig aandringen van Schalkx zegde de wethouder wel toe te onderzoeken of de verkeerssituatie voor fietsers op de rotonde wel duidelijk genoeg is.

Meer berichten