Logo mooiboxtel.nl
Een fraai stukje gemeentelijk vastgoed, villa Phaff, staat sowieso op de lijst om verkocht te worden.   | Fotonummer: 1c7722
Een fraai stukje gemeentelijk vastgoed, villa Phaff, staat sowieso op de lijst om verkocht te worden. (Foto: Google)
Politiek nieuws

Boxtel schuift energieneutraal maken gemeentelijk vastgoed op lange baan

Boxtel - Met recente miljoenentegenvallers op de meerjarenbegroting en een structureel benodigd extra bedrag van 430.000 euro voor het onderhoud van gemeentelijk vastgoed zit Boxtel niet bepaald ruim in de slappe was. Daarom wil de politiek eerst een discussie voeren over bijvoorbeeld het afstoten van gemeentelijk vastgoed. Ook moet nog extra onderzoek gedaan worden naar de kosten van te nemen energiemaatregelen. Doel is nog steeds om dit in 2030 energieneutraal te hebben.

Wethouder Peter van de Wiel bestempelt het energieneutraal maken van het gemeentelijk vastgoed momenteel als 'niet realistisch'. Hij zei dit dinsdagavond in de raadsvergadering, waar het onderhoudsplan van gemeentelijk vastgoed op de rol stond. De wethouder wil eerst de discussie voeren of er moet worden gesneden in het gemeentelijk eigendom: "Het energieneutraal maken en verduurzamen van ons vastgoed is onderdeel van die kerntakendiscussie." Dus kiest Boxtel er voor om het energieneutraal maken van alle eigen gebouwen voorlopig nog niet uit te voeren om eerst het kostenplaatje inzichtelijk te krijgen.

Dat wil niet zeggen dat Boxtel stilzit. Ook bij het regulier onderhoud wordt bekeken of er duurzame maatregelen meegenomen kunnen worden. "We kijken natuurlijk wel of we nu geen domme investeringen doen", aldus Van de Wiel. Hij noemt als voorbeeld het groot onderhoud aan De Serenade in Liempde, waarbij wel degelijk oplossingen worden getroffen in de richting het gebouw energieneutraal te krijgen. De wethouder liet weten dat hij verwacht vóór in 2023 ten minste energielabel C voor de grotere gemeentelijke kantoorgebouwen te behalen. Navraag bij de gemeente leerde dat dat op dit moment zelfs al het geval is.

Het hebben van een gemeentelijk onderhoudsplan (MJOP) is verplicht. Boxtel, dat sinds 2004 een MJOP heeft, werd er dit jaar door de accountant op gewezen dat deze langetermijnplanning aan actualisatie toe was. Na die actualisatie bleek dat er een structureel tekort van 430.000 euro op jaarbasis was, waardoor dit extra bedrag gereserveerd moest worden. En dat voelt in financieel zware tijden, om met de woorden van BALANS-raadslid Gerlof Roubos te spreken, "niet lekker om mee in te stemmen." Toch is er weinig keuze, zag ook de gemeenteraad.

Waarin de raad wel keuze heeft is in welk vastgoed de gemeente behoudt en wat wordt verkocht. Zo heeft de gemeente enkele 'tactische' bezittingen, hoewel dinsdag niet precies duidelijk werd welke dit zijn. Ook het eigenaarschap van bijvoorbeeld het Dommelbad staat momenteel ter discussie. Mede om die reden is een ruim 1,2 miljoen euro kostende investering voor een glijbaan in het zwembad uit het onderhoudsplan te halen en er een losstaand krediet van te maken, uit te geven in 2026. Op die manier kan de politiek tegen die tijd een kosten/baten analyse maken, laat Van de Wiel weten.

Villa Phaff (in de Rechterstraat) en de brandweerkazernes staan op de rol om verkocht te worden. De kazernes komen in handen van de brandweer zelf. Een koper voor de villa heeft zich op dit moment nog niet aangediend. En mogelijk wordt in de toekomst dus nog meer vastgoed in de vitrine gezet.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>