Door tweedehands spullen te kopen via Marktplaats zorg je ook voor minder CO2-uitstoot.
Door tweedehands spullen te kopen via Marktplaats zorg je ook voor minder CO2-uitstoot. Foto: insta_photos/Shutterstock.

Milieuwinst dankzij tweedehands online aankopen

Algemeen

Inwoners van Boxtel verkochten vorig jaar 26.728 producten via Marktplaats. Dit staat gelijk aan een potentiële besparing van 823 ton CO2-uitstoot. Dit blijkt uit onderzoek van Ethos International. Door producten tweedehands te verhandelen, wordt emissie vermeden. Inwoners maakten de grootste impact met de tweedehands handel in achtereenvolgens meubels en woonaccessoires, elektronica en witgoed en kinderkleding en speelgoed. 

Door tweedehands artikelen te kiezen in plaats van nieuw, gaan mensen spaarzamer om met grondstoffen. Deze hoeven namelijk niet ingezet te worden voor de productie van nieuwe spullen. Op landelijk niveau kregen ruim 19,1 miljoen gebruikte producten vorig jaar een tweede, derde of vierde leven via Marktplaats. Dit totaal is gebaseerd op het aantal producten waarvan gebruikers achteraf zelf hebben aangegeven dat ze die hebben verkocht via Marktplaats. Het daadwerkelijke aantal ligt daarom nog een stuk hoger. In hetzelfde jaar bespaarden gebruikers van Marktplaats met hun tweedehands aankoop meer dan 131 miljoen kilo grondstoffen ten opzichte van de productie van nieuwe artikelen. Daarvan is bijna 14 miljoen kilo toe te schrijven aan plastic, ruim 33 miljoen kilo aan staal en bijna 7 miljoen kilo aan aluminium.
Om de lokale impact duidelijk te maken is een top tien samengesteld van gemeenten die het meeste bijdragen aan vermindering van CO2-uitstoot via tweedehands handel, naar rato van het aantal kilo bespaarde CO2-uitstoot per inwoner. Ter vergelijking: De bijdrage die nummer 1 Lochem (64,3 kilo) levert aan de vermindering van CO2-uitstoot via tweedehands handel staat ongeveer gelijk aan de uitstoot van een benzineauto die 432 kilometer rijdt.
Marktplaats maakt het voor gebruikers inzichtelijk, middels een langlopend experiment, hoeveel CO2-uitstoot zij potentieel besparen met de aankoop van een tweedehands artikel op het platform. Dit wordt sinds de invoering toegepast in ruim 900 categorieën. Ruim 65% van de mensen geeft aan dat het motiveert meer tweedehands te handelen bij het zien van de gemiddelde emissiebesparing per categorie, blijkt uit een enquête onder meer dan 2.000 Marktplaats-gebruikers.
Marktplaats gaf in aanloop naar de Nationale Klimaatweek opdracht voor het onderzoek. Rick Verkuyl: “We voelen ons als bedrijf nauw verbonden aan dit initiatief. Tweedehands handel draagt bij aan een beter klimaat. De onderzoeksresultaten tonen aan dat hergebruik van producten landelijk en lokaal een flinke bijdrage kan leveren. Elke deal op Marktplaats maakt dus werkelijk een groot verschil.”

Uit de krant