Logo mooiboxtel.nl
Column

Column Nellie Timmermans; Stiefbroers en stiefzussen

  | Fotonummer: 111645
Foto: Nellie Timmermans

Stiefbroers en stiefzussen 

Wekelijks verkassen
Als  ouders gaan scheiden dan overkomt je dat als kind. Je vader of moeder ziet er ongelukkig uit, en als kind heb je medelijden met papa of mama. Je moet wekelijks verkassen van de een naar de ander. Ben je bij de een dan mis je de ander. Maar je hebt niets te kiezen.

Een vreemde
En dan ineens is papa (of mama) verliefd. Het is leuk want het is weer leuk bij papa. Er komt een vreemde mevrouw, die wel aardig is. Misschien brengt ze ook nog kinderen mee. En moet je nou voortaan altijd luisteren naar die vreemde mevrouw, en moet je haar misschien wel mama noemen?

Verandering van positie
Inderdaad blijkt deze mevrouw bij papa te komen wonen. Je had eerst de grootste slaapkamer, nu moet je deze afstaan. Er is een stiefbroer bijgekomen, die lang niet zo leuk is dan je broertje. Met je broertje kon je het goed vinden, nu speelt je broertje vooral wilde spelletjes met je stiefbroer. En jij staat alleen. Eerst was jij de oudste, nu is dat je stiefbroer.

Stoornissen en lastig gedrag
Kinderen hebben soms autisme of een andere stoornis. Soms valt daar prima mee te leven maar soms kunnen stiefbroertjes of -zusjes heel gauw boos worden, of ander lastig gedrag vertonen. Daar moet je behoorlijk aan wennen.

Geen eigen plek
Of de ouder is verhuisd naar de nieuwe partner en er wordt een bed neergezet in een ruimte die eigenlijk dient als was- en strijkkamer vanwege ruimtegebrek. Je hebt daardoor geen eigen plekje in huis, en voelt je er niet thuis. 

Huiswerkperikelen
Of je wilt aan je huiswerk beginnen als je bedenkt dat je spullen bij de andere ouder liggen. En je bent bang dat je van je juf op de kop krijgt. Of je nieuw geboren stiefzusje is een huilbaby en je kunt je niet concentreren op je huiswerk.

Buikpijn

Het zou goed zijn de kinderen erbij te betrekken als je wilt samen wonen. En dat is niet hetzelfde als toestemming vragen. Kinderen geven hun mening, ouders beslissen. 

Als je niet wilt dat je kind hier buikpijn van krijgt kun je bij de scheiding
Goed contact met je ex-partner onderhouden
Birdnesting overwegen (kinderen blijven in de woning, ouders wisselen)
Niet teveel wisselmomenten als het even kan
Aandacht geven aan de emoties van de kinderen
Laat je kind zo nodig de andere ouder even bellen wanneer deze gemist wordt.

Tips bij het vormen van een Samengesteld Gezin zijn belangrijke tips vooraf:
Ga niet te snel
Rustig laten wennen
Regelmatig met de kinderen praten (zeker voor het zetten van vervolgstappen)
Neem hun klachten serieus, toon begrip.

Nellie Timmermans Interpunctie Veghel

Interpunctie
Smientdonk 2
5467 CA  Veghel
Privé  0413-310795 of 06-21.59.24.35.   
www.stief-gezin.nl


 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>