Logo mooiboxtel.nl
Een vertrouwd beeld in de Baroniestraat, met name bij slecht weer en in de spits: rijen auto's.   | Fotonummer: 903bd5
Een vertrouwd beeld in de Baroniestraat, met name bij slecht weer en in de spits: rijen auto's. (Foto: Ruud van Casteren)

Bewoners Baroniestraat zijn verkeersproblemen zat; brandbrief 23 oktober aan wethouder aangeboden

Boxtel - Een groep bewoners van de Baroniestraat is de verkeersproblemen in 'hun' straat spuugzat. Daarom biedt een afvaardiging van hen verkeerswethouder Herman van Wanrooij op 23 oktober een brandbrief aan in het Ursulagebouw.

Maar liefst 34 bewoners van de straat hebben hun handtekening op dit moment onder de brief gezet. Daarin zetten zij uiteen hoe de verkeersplannen die de straat waar zij wonen leefbaar moet maken en houden door de stikstofproblematiek op de lange baan geschoven dreigen te worden.

Dat zit zo: onder meer de sluiting van de dubbele overweg en de aanleg van een fietstunnel in de plannen rondom Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) en aanvullende verkeersmaatregelen in verkeersplan Move'31 zijn dankzij een uitspraak van de Raad van State eind mei stil komen te liggen. Dit terwijl omwonenden al tijden klagen over de ongeveer 8.000 auto's die op een doordeweekse dag door hun straat heen denderen. "Het wegprofiel is daar niet geschikt voor", valt te lezen in de brief. Buurtbewoners beklagen zich bovendien over de onveilige situaties die zich voordoen voor fietsers en voetgangers, als die proberen zich een weg te banen tussen het verkeer door.

Onder meer de fracties van CDA en van PvdA/GroenLinks opperden in het verleden al ideeën om de verkeersdoorstroming in de straat te verbeteren. Zo wilden de Christendemocraten een betere afstelling van de verkeerslichten en stelde PvdA/GL zelfs voor de gehele straat in te richten als 30-kilometerzone. Wethouder Herman van Wanrooij gaf in 2018 al aan dat verkeersplan Move'31, dat het komend jaar eigenlijk al tot uitvoer had moeten komen. Daarvan kan echter geen sprake zijn omdat Move'31 uitgaat van een voltooid PHS-programma en met die werkzaamheden is door verschillende tegenvallers, zoals het stikstofprobleem, nog niet eens een begin gemaakt.

De brandbrief wordt op 23 oktober om 17.00 uur bij St. Ursula aan de wethouder overhandigd. Nu al hebben zich daarvoor tientallen bewoners gemeld. In de brief pleiten bewoners voor versnelde invoering van maatregelen die van de straat een fietsstraat moeten maken, bijvoorbeeld door eenrichtingsverkeer voor auto's in te voeren ten faveure van bredere fietsstroken. De reactie van de receptioniste van St. Ursula, zelf ook uitkijkend op de drukke straat, zegt volgens de twee initiatiefnemers Frank Geurtz en Pierre van den Oord genoeg: "Al sinds mijn geboorte is de straat al een probleem." Bewoners die nog vragen of suggesties hebben, kunnen zich richten tot bar.enboosstraat@hotmail.com.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>