Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 045e41
Foto: Sander van Kasteren

College en JOOST vinden het nog te vroeg voor conclusies over oplopende wachttijd woningzoekenden

Boxtel - Het is nog te vroeg om te concluderen dat het nieuwe systeem voor woningtoewijzing heeft gezorgd voor een langere wachttijd. Dat vinden in ieder geval het Boxtelse college en woonstichting JOOST, die deze week gezamenlijk een reactie geven op vragen die de SP stelde.

De SP opende vorige maand een meldpunt nadat enkele woningzoekenden hun beklag hadden gedaan over de plots opgelopen wachttijd nadat woonstichting St. Joseph fuseerde tot JOOST en gelijktijdig overstapte naar WoonService Regionaal voor de toewijzing van woningen. Eén van hen kreeg zelfs bericht dat de gemiddelde wachttijd inmiddels opgelopen is tot tien jaar.

JOOST bestrijdt dit echter. De woonstichting vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken: "Wij zien niet dat de wachtlijst voor woningzoekenden in de regio Boxtel is gestegen." Verder herhaalt JOOST haar reactie op vragen die deze krant al in september stelde: "De inschrijftijd bij de woningzoekenden in de regio waar Woonservice Regionaal actief is, is echter vergelijkbaar aan de regio Boxtel. Daar hebben we voorafgaand aan het besluit om over te stappen op een nieuw verhuursysteem als woonstichting ook heel zorgvuldig en kritisch naar gekeken." Daarbij waren ook de gemeente en de Huurdersbelangenvereniging betrokken.

De woonstichting krijgt bijval van het gemeentebestuur. Volgens het college reageren op dit moment ook woningzoekenden uit andere bij WoonService Regionaal aangesloten gemeenten op woningen in Boxtel, niet wetende dat zij in een andere woongemeente reageren. "Dit heeft te maken met de overgangsfase waar in we zitten", stelt het college van B&W. "Voor de gemeente geldt het principe 'Iedereen mag wonen waar hij of zij wil' (huisvestingswet) en daarom bouwen we voor doelgroepen. De ervaring leert dat het merendeel van de mensen trouw blijft aan hun eigen woongebied. Dit beeld wordt ook bevestigd door corporaties en gemeenten uit de directe regio." Zowel het college als JOOST zien met het aansluiten bij regionale woningtoewijzing via WoonService Regionaal geen grote wijziging ten opzichte van de situatie vóór de fusie: "Voorheen, als niet inwoner van Boxtel, was er ook de mogelijkheid om jezelf in te schrijven bij St. Joseph of een andere corporatie."

Een ander punt is het grote verschil tussen inschrijftijd en daadwerkelijke zoektijd. Als voorbeeld haalt JOOST de cijfers uit de gemeente Den Bosch aan. Daar bedraagt de gemiddelde inschrijftijd bij toewijzing nu weliswaar 8,3 jaar, maar is de gemiddelde tijd dat mensen ook daadwerkelijk op zoek zijn en dus regelmatig reageren op woningen 'maar' 2,3 jaar. In Boxtel zijn soortgelijke cijfers naar verwachting vanaf het komend jaar beschikbaar. De woonstichting zal periodiek controleren hoe het gesteld is met de gemiddelde wachttijd voor woningzoekenden. De gemeente laat weten die rapportages nauwlettend in de gaten te houden.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>