
Doorbraak in woningbouw Hamsestraat-Roderweg
Liempde - De gemeente presenteerde de afgelopen week de plannen voor de bouw van zo'n 80 woningen aan de Roderweg-Hamsestraat. Het nieuws volgt na lange tijd van onzekerheid over de woningbouw op de locatie. Al in het voorjaar van 2020 moet het bouwproces van start gaan.
De datum 31 januari 2018 staat ook wethouder Peter van de Wiel nog helder voor de geest. Op die dag moest hij de pers mededelen dat de plannen voor de bouw van 80 tot 100 woningen aan de Hamsestraat-Roderweg door de provincie werden afgekeurd. Slechts 20 tot 30 woningen zouden haalbaar zijn, iets dat nu juist voor de in Liempde zo gewenste goedkope huur- en koopwoningen in het plan de nekslag zou betekenen. "Die waren niet exploitabel", zag ook Van de Wiel. De overgang van stadse bebouwing naar landelijk gebied was niet voldoende geborgd in de ogen van gedeputeerde Erik van Merrienboer. In de nieuwe plannen is dit wel het geval, zo meldt een 'echt trotse' wethouder nu.
Als de plannen tot uitvoer komen worden zo'n 80 woningen gebouwd, waarvan ongeveer 38 goedkope koop- en huurwoningen. Hoewel de wethouder nog geen precieze prijs kan noemen, laat hij wel weten dat de woningen geen 4,5 ton gaan kosten. "En óók geen 3,5 ton." Ook worden in het gebied elf woonwerklocaties gerealiseerd. Van deze huizen krijgen negen de bestemming 'wonen', tot groot genoegen van de buurt. De bouw van de woningen was al langer gepland, maar de plannen ervoor werden ingepast in de overige bouwplannen aan de Hamsestraat en de Roderweg. Hoewel dat volgens Van de Wiel geen eenvoudige opgave was, maakt dat de Liempdse woningbouwplannen sterker, waardoor de provincie eerder geneigd is groen licht te geven.
Een andere belangrijke ontwikkeling was het betrekken van Ruimte voor Ruimte bij de woningbouwplannen. Gemeenten kunnen bij Ruimte voor Ruimte onder bepaalde voorwaarden als het ware een garantie kopen dat elders stallencomplexen worden gesloopt. De eigenaren van de stallen worden hiervoor gecompenseerd door Ruimte voor Ruimte. Omdat elders stallen plaatsmaken voor natuur, mag de gemeente die de stallen elders saneert onder strikte voorwaarden tóch bouwen in het buitengebied. Zo ook in Liempde.
Ruimte voor Ruimte, zelf honderd procent in handen van de provincie, laste in oktober vorig jaar een radiostilte in rond het woningbouwproject zodat het in alle rust met de verschillende belanghebbenden in gesprek kon. Een complexe opgave, aldus Van de Wiel, gezien het feit dat de neuzen van de verschillende grondeigenaren, de provincie, het waterschap, natuurbeheerder het Groen Ontwikkelfonds en het dorpsberaad Liempde allen dezelfde kant op moesten komen.
De nieuwe wijk bestaat uit drie hofjes, waar verschillende typen woningen gebouwd worden, een langer lint van woningen en een voor Liempde kenmerkend 'driehoekje' waar ook woningen omheen komen. Je ziet dit soort Frankische driehoeken, zoals ze officieel heten, onder meer bij de Oude Postbaan en de Koestraat of bijvoorbeeld bij de kiosk in het centrum.
Met de nieuwste plannen laat de gemeente definitief los van het oorspronkelijke idee om het kassencomplex bij het project te betrekken en aldaar woningen te realiseren. Toch is Boxtel ook op die locatie nog steeds in gesprek, legt Van de Wiel uit. Maar het kassencomplex is wel losgetrokken van de woningbouw aan de Hamsestraat-Roderweg om de plannen daarop niet onnodig lang te laten vertragen.
Het nieuwe woningbouwproject kan als alles meezit al snel van start, volgens de wethouder. De formele goedkeuring van de provincie moet nog komen, maar de gemeente heeft er ditmaal het volste vertrouwen in. In kwartaal drie van dit jaar moet er een bestemmingsplan liggen en als de bezwaarprocedure doorlopen is, moet de schop al in april volgend jaar de grond in kunnen. Gezien de goede ontvangst van de plannen tijdens de informatiebijeenkomst afgelopen week verwacht de wethouder geen grote problemen tegen te komen tijdens de procedure.