Logo mooiboxtel.nl
Mevrouw Van der Sande (tweede van rechts) was de laatste bewoonster van de boerderij.   | Fotonummer: bd68da
Mevrouw Van der Sande (tweede van rechts) was de laatste bewoonster van de boerderij. (Foto: Sander van Kasteren)

Nieuwe dwarsdeelschuur Kinderboerderij geopend

Boxtel - De laatste bewoonster van De Kinderboerderij, de 96-jarige mevrouw Van der Sande, heeft donderdagmiddag samen met Kinderboerderij-voorzitter Emile Lockefeer de nieuwe dwarsdeelschuur geopend.

De opening van de dwarsdeelschuur komt na een lange voorbereiding. Al in 2016 was duidelijk dat de schuur in plaats van het oude schuurtje uit 1996 zou komen. Dat de opening nu pas verricht kon worden kwam onder meer omdat de historische dwarsdeelschuur op dat moment nog ergens anders stond, namelijk in Berlicum. Daar moest hij worden afgebroken en naar Boxtel gebracht worden om vervolgens weer opgebouwd te worden.

Ook op het gebied van financiering moest het nodige geregeld worden. Hoewel de Kinderboerderij zo'n 15.000 euro had gespaard voor een opvolger van het bijgebouw uit 1996 was dat niet toereikend voor de dwarsdeelschuur. De plaatsing daarvan was echter een buitenkansje omdat de gemeente bereid was 100.000 euro bij te leggen om het terrein in historisch perspectief te herstellen, want "het was wel een beetje een ratjetoe aan gebouwen", aldus wethouder Peter van de Wiel. Voor de overige 35.000 die de Kinderboerderij nog nodig had voor de plaatsing werd een breed scala aan sponsors gezocht en gevonden.

De boerderij werd donderdag geopend door de laatste permanente bewoonster: de nu 96-jarige mevrouw Van der Sande. Buurtbewoners bezochten graag haar boerderij en de dieren die zij hield. De bewoonster vertrok nadat de boerderij in de jaren 70 op de lijst stond om gesloopt te worden om plaats te maken voor de toen nieuwe wijk Oost. De sloop ging echter niet door omdat bewoners de boerderij graag in stand hielden. Dat leidde eind jaren 70 tot de start van de Kinderboerderij.

Met de opening van de dwarsdeelschuur en de terugkeer van mevrouw Van der Sande bij haar oude woning was in zekere zin de cirkel weer rond.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>