Logo mooiboxtel.nl
Algemeen nieuws

Boek internationale spoorlijn Boxtel – Gennep – Goch – Wesel

  | Fotonummer: 923b65
Foto: Rudi Leibrand

Boxtel - De spoorlijn van Boxtel naar Wesel, hier beter bekend als het 'Duits lijntje', liep dwars door plaatsen als Liempde, Schijndel, Veghel, Uden, Haps, Oeffelt, Gennep, Goch, Uedemerbruch, en Xanten. Het onlangs verschenen boek met de titel 'De lijn Boxtel – Gennep – Wesel van de Noord-Brabantsch-Duitsche-Spoorweg-Maatschappij 1873 - 2018' (NBDS) geeft een beeld van hoe het was en hoe het geworden is. De lijn stond bekend als de Vlissinger Postroute en verbond London (en Amerika) met Hamburg (en Scandinavië) en Berlijn (en Rusland).

Rudi Liebrand wandelde het 100 km lange traject twee keer: in 1983 en in 2018 en zag hoe een vervallen en vergeten spoorlijn (1983) uitgegroeid is tot een wandel- en fietsroute in de vorm van een bijna ononderbroken groenstrook door het landschap (2018). De ondertitel van het boek is niet zonder reden: een 'fotoverslag van de ontwikkeling van een grote internationale spoorlijn tot een ecologische verbindingszone.' Het Nederlandse deel is vooral een wandelpad, het Duitse deel is deels een verhard fietspad geworden.

Voor wie er oog voor heeft, zijn er nog vele herinneringen aan de spoorlijn te vinden: verschillende stations zijn gerestaureerd en van de 88 wachterswoningen zijn er enkele tientallen – hoewel vaak verbouwd - bewaard gebleven, veel bruggen en tunnels zijn nog aanwezig. Al die herinneringen zijn in dit boek bij elkaar gebracht. Het biedt de lezer een fotografische reis van west naar oost over deze lijn met foto's uit verschillende tijdperken: de statige stations rond 1910, de spoorse bedrijvigheid in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, het verval in de jaren tachtig en de evolutie tot natuurstrook in de 21ste eeuw.

Naast de foto's vertelt dit boek in enkele korte hoofdstukken het verhaal van de NBDS. De perikelen rond de aanleg en de opening van de lijn in 1873 (het Duitse deel in 1878), de geschiedenis van elk station, een overzicht van alle locomotieven die er gereden hebben, van alle reizigerstreinen van Londen naar Hamburg, Berlijn en zelfs Triëst, het goederenvervoer en het belang van de haven van Veghel daarbij, het belang van de spoorlijn in de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de pantsertrein over de Gennepse Maasbrug naar Mill, het einde van de NBDS, de overname door NS en de afbouw van de spoorlijn. In 2001 reed de laatste trein tussen Veghel en Boxtel. Verrassend was dat een klein deel van de lijn in 2019 tijdelijk werd gereactiveerd. Dit boek houdt de herinnering aan een belangrijke internationale spoorlijn in ere.

Rudi Liebrand, De lijn Boxtel-Gennep-Wesel van de Noord-Brabantsch-Duitsche-Spoorweg-Maatschappij. Fotoverslag van de ontwikkeling van een grote internationale spoorlijn tot een ecologische verbindingszone 1873 – 2018. Is leverbaar via elke boekhandel en verkrijgbaar bij www.kelbo.nl.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>