Logo mooiboxtel.nl
Column

Column Nellie Timmermans; vrijheid in een relatie

  | Fotonummer: 111645
Foto: Nellie Timmermans

Vrijheid in een relatie

Als je een relatie krijgt lever je automatisch de nodige vrijheden in. Je dient voortaan rekening met elkaar te houden. Iedereen heeft behoefte aan een relatie, maar ook aan vrijheid. De balans slaat al gemakkelijk door naar een van beide kanten.

Controle
Je kent het wel, als jouw partner vraagt “waar ga je naartoe” en “hoe laat ben je thuis?” Het zijn op zichzelf normale vragen, bv. als je wilt weten of de ander langs een bepaalde winkel komt en hij/zij iets zou kunnen meebrengen. Maar het voelt al snel als controle.

Zelfbeeld
Als je te weinig eigenwaarde bezit, ben je sneller afhankelijk van (goedkeuring van) anderen. Dat kan betekenen dat je geneigd bent tot een volgzame opstelling, doen wat je denkt dat de ander van je verwacht. Bij sommige mensen gaat het zelfs zo ver dat de mening van de ander (zonder kritische toetsing) wordt overgenomen. Hiervoor is enige assertiviteit nodig.

Vergelijken
Een relatie gaat over acceptatie en respect. Accepteren dat de ander anders is, andere behoeften heeft dan jij en respect voor elkaar en elkaars geschiedenis. Zodra je vindt dat jouw ouders, jouw vrienden, jouw familie “beter” zijn dan die van je partner, dan doe je de ander tekort.

Assertieve communicatie
Assertief communiceren is niet communiceren vanuit de hoogte. Het is gelijkwaardig. Hoe vaak ik niet hoor: “ik heb het al 1000 keer tegen hem/haar gezegd…” …en dan volgt er iets wat de ander anders zou moeten doen. Assertieve communicatie is iets waar beide personen aan moeten werken: degene die kritiek levert dienst dat op een respectvolle manier te doen, degene die kritiek ontvangt moet zich niet als een angstig hondje in de mand laten sturen. En ook niet blaffen en bijten maar overwegen of de kritiek terecht is.

Acceptatie
Ook als je de ander te verstaan geeft dat hij/zij niet goed is, precies als jij zou moeten denken, dan ben je eigenlijk aan je eigen stoelpoten aan het zagen. Je bent bezig afstand te creëren van je partner. Je kunt de ander niet veranderen, de ander is gewoon goed zoals hij is, en jij bent ook goed zoals je bent en hoeft evenmin te veranderen.

Relativeren
Vaak is het een kwestie van accepteren van verschillen en er soms een aanvaring over krijgen en dit alles relativeren. Er samen om lachen hoe verschillend je bent. 

Nellie Timmermans Interpunctie Veghel

Interpunctie
Smientdonk 2
5467 CA  Veghel
Privé  0413-310795 of 06-21.59.24.35.   
www.stief-gezin.nl


 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>