Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 98ae44

Boxtel moet begrotingstekort van 3,5 miljoen euro zien te dichten

Boxtel - Het komt niet echt als een verrassing, maar het moet toch even slikken zijn geweest voor het college van B&W. Boxtel heeft op de begroting van 2020 een tekort van maar liefst 3,5 miljoen euro. Tegenvallers op het gebied van jeugdzorg en WMO zijn hier debet aan. Het college is positief dat het gat gedicht gaat worden, maar daarvoor zullen wel pijnlijke maatregelen genomen moeten worden.

Het college van B&W van Boxtel is momenteel druk bezig met de laatste loodjes voor de begroting van 2020-2023. Wethouder Herman van Wanrooij (Financiën): "In Boxtel is de afgelopen maanden hard gewerkt aan deze begroting. Onze afdelingen hebben gekeken wat anders kan en waar we kunnen bezuinigen. Ook binnen het college hebben we noodzakelijke keuzes gemaakt."

Van Wanrooij is vanzelfsprekend niet blij met het tekort, maar geeft aan er met het college het beste van te willen maken: "Vooropgesteld: als je geconfronteerd wordt met zulke grote tegenvallers, waar je niets aan kunt doen, is dat verre van leuk. Maar ik ben trots op de manier waarop we met elkaar de afgelopen weken de schouders eronder gezet hebben." De wethouder laat weten het belang van de inwoners als uitgangspunt te hebben genomen en prioriteit te geven aan belangrijke projecten en ambities. Ook de noodzakelijke gemeentelijke voorzieningen worden zo veel mogelijk onaangeroerd gelaten.

Vooruit lopen op welke maatregelen het college precies wil nemen, wil en kan de wethouder nog niet. "Daar praten we volgende week in het college nog over. Vervolgens gaan we verder in overleg met de gemeenteraad. Dan bespreken we ook eventuele vervolgscenario's."

Van Wanrooij: "We moeten keuzes maken die iedereen in onze gemeente raken. De raad vertegenwoordigt al onze inwoners. Juist daarom is breed draagvlak in de raad heel belangrijk." Daarom hoopt de wethouder ook op een unaniem akkoord van de raad als de begroting op 29 oktober behandeld wordt.

Onze gemeente liep al eerder tegen flinke tegenvallers op het sociaal domein aan. Boxtel is niet de enige gemeente die getroffen wordt door ernstige tekorten op het gebied van WMO en jeugdzorg. Sinds de overheveling van taken van het Rijk naar gemeenten lopen vele gemeenten in Nederland onverwacht tegen extreem hoge kosten aan. Zij hebben geen andere optie dan die te betalen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>