Logo mooiboxtel.nl
Toon Heijms glundert als hij vertelt wat de taalvaardigheidslessen voor hem betekend hebben.   | Fotonummer: 600651
Toon Heijms glundert als hij vertelt wat de taalvaardigheidslessen voor hem betekend hebben. (Foto: Sander van Kasteren)

Taalhuis Boxtel geopend

Boxtel - Ooit was Toon Heijms uit Sint-Oedenrode laaggeletterd. Ooit, totdat hij taallessen ging volgen. Nu heeft hij een eigen fietsenmakerij en leest hij "zo'n 15 tot 20 minuten per dag". Toon deed donderdagmiddag in de Boxtelse bibliotheek zijn verhaal bij de opening van het Taalhuis. Dit Taalhuis moet laaggeletterdheid, rekenproblemen en moeilijkheden in de digitale wereld in Boxtel gaan aanpakken.

Het Taalhuis is een initiatief waarbij verschillende partijen, zoals de bieb, ContourdeTwern, WSD en gemeente Boxtel de handen ineen slaan om taal-, reken-, of computervaardigheid bij te brengen aan mensen die daar nu niet goed mee uit de voeten kunnen. Er rust een groot taboe op het niet (goed) kunnen lezen of schrijven. Dat vertelt ook Heijms. Hij volgde wel taallessen, maar haakte ook vrij snel weer af. Pas toen zijn zoon in de jaren 90 aangaf dat papa iets heel anders 'voorlas' dan wat mama las, vielen zijn oogkleppen af. Zijn tip voor het nieuwe Boxtelse initiatief is dan ook om mensen bij de hand te nemen en te houden tijdens hun ontwikkelingsproces.

En dat is nu precies het doel van het Boxtelse Taalhuis: het bespreekbaar maken en signaleren van problemen met taal-, reken- en computervaardigheden en vervolgens mensen bij de hand nemen om die problemen aan te pakken. De lessen worden gratis aangeboden in de bibliotheek aan de Burgakker 4. Het Taalhuis werd donderdag officieel geopend door wethouders Eric van den Broek en Marusjka Lestrade, die het beiden een 'lang gekoesterde wens' noemden.

Het Taalhuis zoekt nog vrijwilligers die één-op-één begeleiding kunnen of groepslessen kunnen geven en mensen die het spreekuur met daarin de intake van mensen met lees-, schrijf-, rekenproblemen en moeite met digitale vaardigheden op zich willen nemen. Zij kunnen zich melden en inschrijven bij de bibliotheek.

In Toon zijn geval bleek uiteindelijk, al nadat hij kon lezen en schrijven, dat dyslexie de oorzaak was van zijn taal- en rekenachterstand. Hij vertelt glunderend wat hij aan de taallessen heeft gehad: hij is uit een isolement gekomen én het gaf hem de mogelijkheid een eigen bedrijf te starten. Op de vraag of dat mogelijk was geweest zonder een initiatief als het Taalhuis antwoordt hij resoluut: "Never nooit!"

Lees meer over het Taalhuis in DeMooiBoxtelKrant van woensdag 18 september

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>