Logo mooiboxtel.nl
De Koning ging zichtbaar enthousiast in gesprek met verschillende initiatiefnemers die zelf ook een Herenboerderij opstarten.   | Fotonummer: f5946e
De Koning ging zichtbaar enthousiast in gesprek met verschillende initiatiefnemers die zelf ook een Herenboerderij opstarten. (Foto: Sander van Kasteren)

Koning Willem-Alexander enthousiast over Herenboeren

Boxtel - Een 'mooi en ontzettend belangrijk initiatief'. Zo bestempelt Koning Willem-Alexander de Herenboeren. Zijne Majesteit bezocht woensdagmiddag de Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel en ging met verschillende initiatiefnemers in gesprek over de kansen en uitdagingen van een coöperatieve Herenboerderij.

Met gepaste trots verwelkomden de Herenboeren om klokslag 13.45 uur het Koninklijk gezelschap op de herenboerderij die op de grens van Sint-Michielsgestel en Boxtel ligt. Een duidelijk goed voorbereide Koning liet zich daar gedurende twee uur bijpraten over het initiatief. Met name het sociaal maatschappelijke aspect van een coöperatieve boerderij en de verschillende uitdagingen waar de boeren tegenaan lopen werden besproken.

Uitdagingen zijn er nog genoeg, zo vertelden Herenboeren van het eerste uur Douwe Korting en Geert van der Veer, van de overkoepelende organisatie Herenboeren, waar Herenboeren Wilhelminapark deel van uitmaakt. Zo blijkt het voor de 22 herenboerderijen die Nederland op dit moment kent lastig om aan geschikte grond voor hun initiatief te komen. Met die reden is de landelijke organisatie nu een grondfonds op poten aan het zetten, om zo uit eigen middelen en met behulp van sponsors grond aan te kopen.

Een andere uitdaging zit hem in het experimentele karakter: omdat de Herenboeren op een innovatieve manier vee houden en landbouw bedrijven, is het juridisch gezien vaak lastig om de boerderij handen en voeten te geven. In Boxtel werd een oplossing gevonden in een Green Deal, een afspraak tussen de Herenboeren en de gemeente die de boerderij juridische ruimte geeft op kleine schaal te experimenteren.

Naast uitdagingen levert de Herenboerderij ook inzichten op. Zo wordt heel concreet gewerkt aan vogelhuisjes om vogels aan te trekken die eikenprocessierupsen eten en wordt onderzocht hoe drones kunnen helpen bij het houden van dieren. Volgens Hans Huijbers, voormalig voorzitter van de ZLTO, kunnen de Herenboeren ook bijdragen aan het probleem dat veel boeren die te oud worden om een bedrijf te runnen geen opvolging kunnen vinden. "Daar kan Herenboeren zeker ook een antwoord op zijn", doelt hij op de mogelijkheid om van deze bedrijven een coöperatieve boerderij te maken.

Er is echter ook een ander aspect waar de Herenboeren vooraf niet op gerekend hadden: een maatschappelijke bijdrage. Die geldt niet alleen op het vlak van het vinden van nieuwe manieren om op een duurzame manier met landbouw en veeteelt om te gaan, maar ook in de coöperatieve manier, waarop vrijwilligers zich gezamenlijk ook echt verantwoordelijk voelen voor het bedrijf dat zij beheren. En dát is volgens de Koning nu precies de reden dat hij in Boxtel een kijkje kwam nemen bij Herenboeren Wilhelminapark: "Burgerinitiatieven zijn natuurlijk ontzettend belangrijk. En dit is een mooi initiatief, prachtig om te zien!"

Van der Veer wil echter ook niet overdrijven tegenover de Koning: "Ik wil niet dat u met het beeld naar huis gaat dat Herenboeren zaligmakend is. We hebben nog een hééleboel te leren!" En dat leren kan wel eens in een stroomversnelling komen dankzij de deuren die het bezoek van de Koning woensdag opent.

Een uitgebreid verslag van het bezoek van de Koning lees je in DeMooiBoxtelKrant van 18 september

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>