Logo mooiboxtel.nl
Burgemeester Naterop wil 'paal en perk' stellen aan de overlast die hangjongeren in Boxtel veroorzaken.   | Fotonummer: 3dbd6e
Burgemeester Naterop wil 'paal en perk' stellen aan de overlast die hangjongeren in Boxtel veroorzaken. (Foto: Ruud van Casteren)

Burgemeester Naterop wil 'paal en perk stellen' aan overlast hangjeugd

Boxtel - De overlast die hangjongeren veroorzaken in Boxtel moet hard worden aangepakt. Deze weinig verrassende stelling neemt burgemeester Naterop in na enkele 'escalaties' op de kermis en bij het Dommelbad. "Daarbij is ook geweld gebruikt", aldus Naterop, die paal en perk wil stellen aan de overlast.

Naterop kwam met zijn uitspraken tijdens de gemeenteraadsvergadering van 27 augustus. Volgens de burgemeester is de groep jongeren die overlast veroorzaakt bij het Dommelbad al een langere tijd in beeld bij de gemeente. En als je de lezing van de inspreekster dinsdagavond volgt, dan klopt dit. Zij sprak namens omwonenden en volgens hen is de groep dezelfde als die het afgelopen jaar voor overlast zorgde op en om de Hendrik Verheeslaan en het skateparkje aan de Hobbendonkseweg. Ook de overlast - herrie, cannabis- en lachgasgebruik en racen over de weg en het parkeerterrein - is vergelijkbaar.

Namens hen deed dinsdag een verontruste bewoonster haar verhaal. Volgens haar volgen na iedere melding bij de politie de woorden dat er slechts bij incidenten ingegrepen kan worden en dat voor een structurele oplossing naar de gemeente gekeken moet worden. Dat leidt volgens haar echter vooralsnog tot weinig: "Wij krijgen altijd hetzelfde antwoord van de gemeente. 'Wij weten het' of 'we zijn er mee bezig'!"

In een emotioneel betoog licht ze toe dat niet alleen zij en haar man, maar in ieder geval de hele straat waar zij woont (Morgenstond) regelmatig last heeft van een groeiende groep hangjongeren. Zo'n dertig jongens hangen volgens haar in wisselende samenstelling de hele nacht rond bij het zwembad, met de nodige (geluids)overlast van dien. Haar woorden koos ze zorgvuldig, het is haar immers niet te doen om de jongeren een hak te zetten, zo vertelde ze.

De bewoonster stapte onlangs op enkele jongeren af en werd wellicht tot haar eigen verrassing keurig te woord gestaan. Volgens haar zit hem daar dan ook juist de crux. De jongeren voelen zich onwelkom omdat ze overal waar ze samenkomen het gevoel hebben dat zij worden weggejaagd. "De gemeente verplaatst de problemen alleen maar."

Naterop bood na afloop van het betoog zijn excuses aan voor het feit dat de gemeente de indruk heeft gewekt niet ontvankelijk te zijn voor de kritiek van bewoners van de buurt Zonnegolven. Hij kondigde echter ook aan op 16 september met omwonenden in gesprek te gaan. Nog voordat die gesprekken plaatsvinden wordt volgens de burgemeester stevig gehandhaafd bij nieuwe escalaties. Daarover zijn afspraken gemaakt met de politie en de officier van justitie. De burgemeester wilde dinsdag niet ingaan op de precieze strategie die de gemeente hanteert omdat dat de zaak niet ten goede zou komen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>