Logo mooiboxtel.nl
Plastic wordt al enige tijd apart ingezameld.   | Fotonummer: 3dfff6
Plastic wordt al enige tijd apart ingezameld. (Foto: Pixa bay)

Boxtel gaat restafval minder vaak ophalen

Boxtel - De grijze kliko wordt in de toekomst nog maar één keer per vier weken geleegd in Boxtel. Dat is althans de voorkeur van de gemeenteraad. Dinsdagavond boog die zich over de verschillende scenario's die het college onderzocht om de hoeveelheid restafval in 2020 terug te brengen van 120 naar zo'n 100 kilo per inwoner. Op tien locaties waar een grijze bak niet praktisch is komen ondergrondse containers met een pasjessysteem.

Dat de hoeveelheid restafval beperkt moet worden, daar is de voltallige raad het mee eens, zo bleek ook dinsdag weer. De hoeveelheid restafval die een gemiddelde Boxtelaar produceert moet in 2020 teruggebracht worden naar 100 kilo en in 2030 zelfs naar 5 kilo. Toch zijn er nog diverse beren op de weg om dit te bereiken, onderschrijft ook wethouder Herman van Wanrooij. "Het is een hele tour de force", aldus de wethouder, die de gemeenteraad liet weten dan het al een behoorlijke prestatie is om uiteindelijk op 25 kilo restafval per inwoner te belanden.

Om de hoeveelheid restafval in te perken wil Boxtel inzetten op het minder frequent ophalen van de grijze bak daar waar dat kan, zo stond dinsdagavond ook in het raadsvoorstel. Daar waar dat niet kan, bijvoorbeeld in sommige hoog- en stapelbouw, wordt ingezet op stortcontainers. PMD zal één maal per week worden ingezameld en GFT in de zomermaanden wekelijks en daarbuiten tweewekelijks.

Het raadsvoorstel leverde Van Wanrooij dinsdag een hele rits kritische vragen op. Onder meer van inspreker Bart Schotmans, die sprak namens de Vereniging van Eigenaars van een appartementencomplex aan de Hazelaarsgaard in Boxtel. Volgens hem wordt de container die voor de woningen bedoeld is sinds de invoering van diftar, waarbij betaald wordt per lediging van de grijze bak, al als openbare stort gebruikt. "De container wordt twee keer per week geleegd, maar is vaak de dag op de lediging alweer vol", aldus de inspreker.

De zorg dat de stortcontainers voor afvaldumpingen gebruikt zullen worden delen diverse politieke fracties. De wethouder kan hen en Schotmans geruststellen; bewoners die hun restafval in een ondergrondse stortcontainer moeten dumpen krijgen allen een pas, waarop ook diftar van toepassing is. Een ander kritiekpunt vanuit de raad op de nieuwe plannen kan de wethouder nog niet wegnemen: de afwezigheid van soortgelijke stortcontainers op Hoogheem. 'Te duur', is één van de argumenten van Van Wanrooij. Het idee is dat eerst ervaring opgedaan wordt bij de zogeheten 'stapelbouw' waar ook Schotmans woont, om zo mogelijk later Hoogheem te laten volgen. Om het aantal illegale afvaldumpingen tegen te gaan worden extra BOA's ingezet. In totaal gaat het om vier extra mandagen per maand.

Zeker is dat de prijs voor het ophalen van restafval de komende jaren zal gaan stijgen. En dat komt volgens de wethouder niet enkel door de invoering van het nieuwe afvalsysteem. Voor de aanleg van ondergrondse containers moet weliswaar zo'n 10.000 euro per stuk worden afgerekend, maar door de verwachte besparing van kilo's restafval is de investering naar verwachting binnen vier jaar terugverdiend. Toch moet Boxtel rekenen houden met een kostenstijging. "De markt voor afval staat onder druk", aldus Van Wanrooij, die erop wijst dat dit ervoor zorgt dat de gemeente meer moet betalen voor het aanbieden van restafval aan afvalverwerkers.

Uiteindelijk werd dinsdag het collegevoorstel unaniem aangenomen door de raad.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>