Door de zware aardbeving in Marokko op vrijdag, zijn veel gebouwen zwaar beschadigd geraakt.
Door de zware aardbeving in Marokko op vrijdag, zijn veel gebouwen zwaar beschadigd geraakt. Foto: eigen collectie.

Moskee Boxtel zamelt geld in voor aardbevingsslachtoffers

Algemeen

Vanuit de Marokkaanse moskee Al-Fath in Boxtel wordt geld ingezameld voor de slachtoffers van de zware aardbeving in Marokko. Vrijdagavond richtte die grote verwoestingen aan in de omgeving van de stad Marrakech.

Mostafa Tissangari is bestuurslid van de moskee. Volgens hem zijn er geen slachtoffers uit Boxtel te betreuren en ook geen naasten van hen. ,,Er wonen maar weinig Marokkanen hier met familie in het getroffen gebied. Hun wortels liggen elders in het land. Ik heb toevallig wel familieleden in de streek. Met hen is gelukkig alles in orde.”

Tissangari beschikt over foto’s van het aardbevingsgebied. Die tonen wegen met diepe scheuren, ingestorte huizen en supermarkten waarvan het assortiment uit de schappen is geschud en op de grond ligt. Maar ook van mensen die slachtoffers begraven. Tissangari: ,,We zamelen geld in. Voor kleding, dekens en andere goederen hebben we nog geen opslagruimte. We hebben wel contact gelegd met de gemeente Boxtel hierover. Misschien dat er ergens een container geplaatst kan worden.”
Het epicentrum van de aardbeving, die volgens de huidige schattingen circa 2.900 mensen het leven kostte, bevond zich ten zuiden van Marrakech, in bergachtig gebied. Tissangari: ,,Daar is het in de winter ontzettend koud, veel kouder dan in Nederland. Nu gelukkig niet.”
Toch zijn de omstandigheden er nu loodzwaar en hebben de hulpdiensten grote bedragen nodig. Het Nederlandse Rode Kruis meldde woensdag dat er vier miljoen euro is gedoneerd via Giro 6868. Dit bedrag gaat naar de Rode Halve Maan, de islamitische zusterorganisatie van het Rode Kruis. Daar mag nog wel wat bovenop om de nood te lenigen.
In totaal is 105 miljoen euro nodig, zo hebben internationale hulporganisaties becijferd volgens de NOS. Dat bedrag is nodig voor water, onderdak en medische zorg. Zoals ook in Turkije en Syrië, landen die in februari door een hevige aardbeving werden getroffen, is niet alleen directe hulp aan slachtoffers noodzakelijk, maar ook de komende maanden nog.
Wie bij wil dragen aan de inzameling van de moskee in Boxtel, kan doneren via NL31 ABNA 0418 9027 47. Contant geld geven of schenken via een QR-code is mogelijk in het islamitische gebedshuis op Hoogheem 483, de hele maand wordt er iedere vrijdag geld ingezameld. De actie loopt tot zaterdag 14 oktober.

Dit artikel verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer lezen? Download de app in de Google Play Store of Apple Store.

Mostafa Tissangari is bestuurslid van de Marokkaanse moskee in Boxtel.
Brokken puin hebben deze auto vernield.
Door de zware aardbeving in Marokko op vrijdag, zijn veel gebouwen zwaar beschadigd geraakt. Het natuurgeweld heeft naar schatting tot dusver 2.900 mensen het leven gekost.
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant