Logo mooiboxtel.nl
Oud-cursist Marije van Kuijk en David Andreae van Transitie Boxtel tonen de poster van de klimaatworkshops. Vóór de fietsen, die we meer zouden mogen gebruiken aldus beiden. (Foto: Sander van Kasteren)   | Fotonummer: 1cc74e
Oud-cursist Marije van Kuijk en David Andreae van Transitie Boxtel tonen de poster van de klimaatworkshops. Vóór de fietsen, die we meer zouden mogen gebruiken aldus beiden. (Foto: Sander van Kasteren) (Foto: Sander van Kasteren)

Workshops Klimaatvriendelijk leven dit jaar voortgezet

Boxtel - Transitie Boxtel gaat ook dit jaar door met het aanbieden van workshops voor klimaatvriendelijk leven. Onder de noemer 'Praat en daad voor het klimaat' worden in groepen van zes tot tien personen laagdrempelige klimaatworkshops aangeboden. 16 september kunnen belangstellenden in Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 gratis komen kijken bij een informatieavond die alvast een tipje van de sluier oplicht.

De aankomende energietransitie, de onlangs door de VN aangekondigde noodzakelijke veranderingen in onze voedselvoorzieningen en het verkleinen van onze ecologische voetafdruk vormen pittige uitdagingen. Ga er maar aan staan als doorsnee burger. Het is dan ook niet gek dat er scepsis heerst tegenover bijvoorbeeld de overheid die in razend tempo maatregelen neemt om ons van het gas af te krijgen of om de energietransitie vlot te trekken. Toch willen veel burgers wel milieubewust leven, mits dat betaalbaar blijft.

Voor hen organiseert Transitie Boxtel, in samenwerking met de gemeente, dit najaar een nieuwe reeks klimaatworkshops. Marije van Kuijk is één van de Boxtelaren die vorig jaar deelnam aan de eerste klimaatworkshop. Ze is enthousiast over de vele praktische tips die ze daarbij kreeg van cursusleidster Mirjam Bemelmans en de andere cursisten. In zes lessen van ieder twee uur gaan deelnemers onder leiding van Bemelmans op zoek naar wat zij zelf nog kunnen verbeteren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Laagdrempelig
Enthousiast vertelt Van Kuijk over de cursus. Die is volgens haar niet gericht op 'met het vingertje wijzen', maar juist om op een heel praktische manier zaken als energieverbruik en CO2-uitstoot in en om huis omlaag te krijgen. "Je eigen gewoontes observeren en aanpassen", zo kijkt ze terug, alvorens met een voorbeeld te komen. "Ik was me er niet van bewust dat groenten ook een grote ecologische afdruk kunnen hebben, bijvoorbeeld door het plastic eromheen en het transport ervan."

Zo worden de cursisten tijdens zes workshopavonden op een laagdrempelige manier door Bemelmans bewust gemaakt van hun eigen gedrag. Dit gebeurt aan de hand van het boek 'Verborgen impact' van Babette Porcelijn, dat cursisten gratis te leen krijgen. Van Cuijk: "Wat ik mooi vond is dat de workshop een goede inhoud heeft. Onderwerpen die bijvoorbeeld de revue passeren zijn energieverbruik in huis, energieverbruik bij transport en het thema voeding. Ook komen nieuwe ontwikkelingen aan bod." Tenslotte is er ook ruimte voor eigen inbreng van deelnemers én wordt stilgestaan bij wat je 'ontspullen' zou kunnen noemen; een tegenbeweging van onze huidige wegwerpmaatschappij.

Inschrijven
Kosten voor deelname aan de workshops bedragen veertig euro. Dit bedrag is dankzij een financiering van de gemeente uit het budget van de Uitvoeringsagenda Duurzaamheid laag gehouden. Volgens Transitie Boxtel kan het geld voor deelname aan de cursus na afloop vaak worden terugverdiend door de in de workshops opgedane gedragsverandering. Bovendien kunnen de cursisten na afloop worden gezien als ambassadeur van een meer milieuvriendelijke leefwijze.

Inschrijven voor de klimaatworkshops die in de herfst bij De Rots gegeven worden is mogelijk tot 22 september via David Andreae (Transitie Boxtel, ttboxtel@gmail.com, 0411-677597). Inschrijving geldt voor een complete reeks van zes avonden van twee uur, verspreid over drie maanden. De eerste reeks is gepland op zes maandagavonden tussen 30 september en 6 januari; de tweede reeks is op woensdagavond tussen 2 oktober en 8 januari. Voorkennis is niet noodzakelijk. De benodigde cursusmaterialen en opdrachten worden tijdens de cursus verstrekt. Alle data zijn te zien op de website van Transitie Boxtel: www.transitieboxtel.nl.

Informatieavond
Het Verandercafé organiseert een informatieavond op maandag 16 september. Vanaf 20.00 uur legt cursusleider Mirjam Bemelmans in Gemeenschapshuis De Rots uit hoe de workshops te werk gaan. Daarnaast is deze informatieavond een praktisch voorproefje op de cursus. Handvatten voor een goed gesprek over klimaatverandering worden aangereikt en er is 'oefening on the spot' met feedback. Iedereen is welkom.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>