Logo mooiboxtel.nl
Eddy van Hummel bij de huidige container met een inhoud van 1.120 kilo die MSB beschikbaar stelde.   | Fotonummer: 4ce420
Eddy van Hummel bij de huidige container met een inhoud van 1.120 kilo die MSB beschikbaar stelde. (Foto: Marja van Hummel)

Doppeninzameling voor KNGF onder druk wegens lage plasticprijs in Tilburg

Boxtel - Omdat de afvalverwerker in Tilburg gestopt is met het verwerken van plastic doppen en er geen grote afvalcontainer voor handen is, komt mogelijk de inzameling van plastic doppen in Boxtel voor KNGF Geleidehonden in gevaar. Alle inspanningen van de familie Van Hummel, verschillende vrijwilligers, MSB en de gemeente Boxtel ten spijt is het alternatief - de doppen inleveren in Utrecht of Almere - met de huidige container niet rendabel. De vrijwilligers zijn dan ook naarstig op zoek naar een groter exemplaar.

Al geruime tijd zetten Eddy en Marja van Hummel zich samen met een groeiende groep vrijwilligers in voor het inzamelen en schoonmaken van plastic doppen die zij tot voor kort inleverden bij Vissers Recycling in Tilburg. Die afvalverwerker betaalde echter maar 6,5 cent per kilo ingeleverde doppen, daar waar volgens Eddy andere verwerkers zo'n 20 cent betalen. Een wereld van verschil. De familie Van Hummel heeft de beschikking over een container van MSB met de inhoud van 10 kubieke meter, goed voor zo'n 1.000 kilo doppen. Een volle container leverde KNGF dus 65 euro op, aangezien gemeente en MSB de transportkosten op zich namen.

Omdat in Tilburg de opbrengst achterbleef ten opzichte van die in bijvoorbeeld Almere, waar de doppen voor 20 cent per kilo ingeleverd kunnen worden, liep de samenwerking met die afvalverwerker de afgelopen maand stuk. En dus zien Eddy en Marja zich genoodzaakt de doppen voortaan naar Flevoland brengen. Daarvoor is wel een grotere container nodig, anders worden de gemaakte benzinekosten niet gedekt. Die is echter nog niet gevonden.

Het stel maakt zich ernstige zorgen over de voortzetting van de doppeninzameling. Want naast dat er vooralsnog, ondanks verwoede pogingen, geen container van 40 kuub is, is er ook geen zicht op een locatie in Boxtel waar deze container geplaatst kan worden. De familie is daarom naarstig op zoek naar partijen die een grote container met de inhoud van 40 kubieke meter in bruikleen kunnen geven of op hun terrein kunnen stallen. Wordt zo'n partij niet op korte termijn gevonden, dan ziet het tweetal zich genoodzaakt de inzameling in Boxtel te staken.

De inzamelingsactie brengt landelijk ieder jaar veel geld in het laatje voor KNGF. Er vanuit gaande dat er geen groei zit in het aantal ingezamelde doppen levert dat jaarlijks zo'n 60.000 euro op om geleidehonden op te leiden. Die groei is echter in Boxtel wèl te zien. Dat de inzameling in onze gemeente mogelijk ophoudt is daarom een wrang toekomstscenario waar Eddy liever niet aan wil denken: "Net nu het op scholen en bij de gemeente lekker begint te lopen." Vandaar dat hij nog één laatste inspanning doet om een oplossing te vinden om door te kunnen blijven gaan met het inzamelen van (schone) plastic doppen. Hij hoopt dan ook dat zich met de media snel een oplossing zal aandienen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>