Logo mooiboxtel.nl
Eén van de drie werkgroepen, waar belangstellenden dinsdag konden meedenken.   | Fotonummer: bfbb33
Eén van de drie werkgroepen, waar belangstellenden dinsdag konden meedenken. (Foto: Sander van Kasteren)
Boxtel Binnen de Bruggen

Boxtel Binnen de Bruggen is breed gedragen, wel zorgen over verkeersafwikkeling

Boxtel - De nieuwe centrumvisie Boxtel Binnen de Bruggen vormt als het ware een paraplu waaraan verschillende projecten om het centrum op te knappen kunnen worden opgehangen. De allesbehalve definitieve plannen werden dinsdagavond door de gemeente en MTD Landschapsarchitecten in het Boxtelse gemeentehuis aan ruim zestig belangstellenden gepresenteerd. De stemming was positief, maar er zijn wel zorgen over de doorstroom van auto's en fietsers, evenals over de parkeermogelijkheden voor deze verkeersdeelnemers.

Dinsdagavond bleek één ding: hoewel de plannen van Boxtel Binnen de Bruggen absoluut nog niet definitief zijn wordt de visie breed gedragen. 'Eindelijk wordt het centrum onder handen genomen met een onderliggend integraal plan', zo luidde de gedachte van veel aanwezigen. Boxtel Binnen de Bruggen moet een kapstok bieden voor onder meer het herinrichtingsplan van Stichting Toekomst Stationsstraat en de plannen die Centrummanagement samen met ondernemers heeft met de Rechterstraat. In de visie staat de historie van Boxtel, dat honderden jaren terug ontstond rond een doorwaadbare plek in de Dommel, centraal.

De zogeheten 'Binnendommeltjes', gekanaliseerde aftakkingen van de Dommel door het centrum heen, worden in de centrumvisie als uitgangspunt genomen. Dat heeft volgens de gemeente en MTD als voordeel dat er veel mogelijkheden voor subsidies zijn vanuit allerlei fondsen die cultuurhistorische projecten steunen. Daarnaast werden volgens projectleider Frits Fastenau deze Binnendommeltjes ooit aangelegd om ondernemers mee tegemoet te komen. Ook nu moeten ze het centrum nieuw elan geven, want, "het water staat hen aan de lippen." Het plan moet 'een stip op de horizon' bieden om gedurende vele jaren naartoe te werken, zoals ook de Rekenkamercommissie Boxtel al adviseerde.

Zorgen over auto's en fietsen
De aanwezigen konden dinsdag, verdeeld over drie werkgroepen meedenken in de nieuwe visie. Onder hen bestonden nog grote zorgen op het gebied van parkeren van zowel fietsen als auto's. MTD houdt nog steeds rekening met het op de langere duur autovrij worden van de Markt. Bestaande parkeermogelijkheden voor auto's zullen dan wel duidelijker aangegeven moeten worden, zo luidt de conclusie. Ook moet alle capaciteit worden benut om geen klandizie te verliezen, die geen parkeerplek kan vinden. Voor fietsparkeren geldt dat handhaven als belangrijk verbeterpunt op de korte termijn wordt gezien. Parkeerproblemen voor fietsers kunnen volgens MTD deels opgelost worden door de herinrichting van de Rechterstraat; op de ruimte die zo ontstaat in het straatbeeld zouden extra stallingen gerealiseerd kunnen worden. Ook werd dinsdag de mogelijkheid geopperd om bijvoorbeeld een leegstaand winkelpand met dit doel in te richten. Tenslotte moet de Rechterstraat als doorgaande fietsstraat ontmoedigd worden en alternatieve fietsroutes juist aangeprezen worden.

Zo dachten alle aanwezigen dinsdag mee aan de precieze invulling van de plannen, waarvan volgens Frank Meijer van MTD de eerste stappen al uitgevoerd zijn met de realisatie van STA-P. Hoe dan ook, de Rechterstraat moet de eerstvolgende stap in het opwaarderen van het centrum worden, daar was eigenlijk iedereen het dinsdag wel over eens.

Boxtelaren die mee willen denken in de centrumvisie kunnen dat doen door hun plannen of ideeën te mailen naar BBdB@mijngemeentedichtbij.nl of door in te spreken tijdens de raadsvergadering van 8 oktober, wanneer de centrumvisie op de agenda staat.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>