Logo mooiboxtel.nl
Belangstellenden worden door Vion bijgepraat over de uitbreidingsplannen.   | Fotonummer: 594de5
Belangstellenden worden door Vion bijgepraat over de uitbreidingsplannen. (Foto: Sander van Kasteren)

Vion wil met informatiemarkt laten zien dat het 'een goede buur' is

Boxtel - Vion is begonnen aan een charmeoffensief waarbij het vleesverwerkingsbedrijf nadrukkelijk het gesprek met Boxtel aangaat op het gebied van overlast. Zo ook donderdagavond, met een door de vleesverwerker georganiseerde informatiemarkt op het eigen terrein aan de Boseind. Hoewel de markt zich strikt genomen enkel richtte op de voorgenomen uitbreiding van het bedrijf, kwamen ook andere zaken, zoals geuroverlast en dierenwelzijn aan bod.

Echt storm liep het donderdagavond niet bij de informatiemarkt. Toch waren bij aanvang al enkele kritische Boxtelaren aanwezig om de aanwezige Vion-experts het hemd van het lijf te vragen. Onder hen Fred Faes. Hij is eigenaar van Faes Entertainment en buurman van Vion. Een buurman waarmee hij momenteel geen goede band heeft. Dat begon zo'n drie jaar geleden. Volgens Faes omdat op dat moment de wagens die slachtafval ophalen vanaf dat moment de kadavers niet meer binnen de fabriek konden overslaan, maar dat op het buitenterrein moesten doen. Geen van de aanwezige Vion-medewerkers kan dit verhaal bevestigen noch ontkrachten.

Het is een van de weinige vragen die donderdag onbeantwoord bleven, want de vleesverwerker had een blik experts op zo'n beetje ieder terrein van de bedrijfsvoering opengetrokken. Zo konden experts op het gebied van verkeersstromen de bezoeker bijvoorbeeld uitleggen dat de aan- en afvoer van de nieuw te bouwen versproductiehal niet via Boseind, maar via de rotonde bij de Korenmolen gaat verlopen. En op het gebied van huisvesting waren experts aanwezig die uitleg gaven over hoe Vion probeert de om en nabij 1.000 flexwerkers, veelal migranten, te begeleiden in goede huisvesting.

Ook op het gebied van geuroverlast waren experts aanwezig. Zij ontkennen niet dát er zo nu en dan overlast is. Maar wat ze wel willen laten zien is dat Vion er hard aan werkt om de overlast die er is zo veel mogelijk te beperken. Dit gebeurt onder meer door middel van de aanleg van betere luchtwassers en door bijvoorbeeld containers met zaagsel, waarin de slachtvarkens wroeten, beter af te dekken. Vion zal daarnaast een onafhankelijk geuronderzoek starten. Faes vindt dat niet ver genoeg gaan en betwijfelt of het onderzoek dat door Vion wordt gefinancierd wel écht onafhankelijk is. "Wie betaalt bepaalt", schampert hij, waarop de Vion-expert hem toewerpt dat dat alleen voorkomen kan worden als de gemeente het geuronderzoek zelf zou laten uitvoeren. En dan nog; wie bepaalt eigenlijk wanneer een geur overlast geeft? "Ach, er zal altijd wel discussie blijven over Vion", concludeert geurexpert, Ronald Koenders.

Zo is er de hele avond discussie, soms mild, maar soms ook behoorlijk pittig. Toch leidt die twist wel zo nu en dan ergens toe, zo bleek ook donderdagavond. Vrachtwagens met daarin varkens die op het terrein van Vion staan te wachten tot zij hun lading kunnen afleveren worden bij warm weer gekoeld met ventilatoren. Die blazen momenteel vanaf het parkeerterrein in de richting van de bedrijfsboxen van buurman Faes, zodat die de stank die uit de vrachtwagens komt richting zijn bedrijfspand geblazen krijgt. Wanneer dierwelzijnsexpert Derk Oorburg daarop gewezen wordt, zegt hij direct toe dat hij zo snel mogelijk bekijkt of de ventilatoren ook aan de andere kant van de vrachtwagens geplaatst kunnen worden zodat de lucht over het parkeerterrein van de vleesverwerker wordt geblazen. Door de dialoog met Boxtel aan te gaan is donderdagavond in ieder geval één bron van overlast aangepakt.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>