Kay Karssemakers (midden) op de hoogste trede van het erepodium.
Kay Karssemakers (midden) op de hoogste trede van het erepodium. Foto: eigen collectie.

Boxtelse motorcrossers op het hoogste podium in Duitsland

Sport

Kay Karssemakers uit Boxtel (midden) heeft vorige week de ADAC MX Youngster Cup wedstrijd in het Duitse Gaildorf weten te winnen. De jonge motorcrosser kwam in de eerste manche dicht bij de zege maar werd toen tweede. In de tweede manche slaagde hij er wel in om de manche te winnen en pakte hiermee de eindzege.

Op zaterdag waren de baanomstandigheden perfect. Kay zat in de kwalificatie in de tweede groep en wist hierin de snelste tijd neer te zetten. Tevens was hij het snelste over beide groepen waardoor hij vanaf pole position mocht vertrekken in de eerste manche. In de eerste manche pakte Karssemakers een goede start en nam al snel de tweede plaats in handen. Vanaf deze positie volgde hij de kopman en sloeg in het midden van de wedstrijd toe. Karssemakers nam de leiding in de wedstrijd in handen. Dit wist hij lang vast te houden maar toch moest hij in de slotfase de eerste plaats nog afstaan en finishte iets wat teleurgesteld op een tweede plaats. 

In de nacht van zaterdag op zondag had het veel geregend in Gaildorf. Hierdoor was de baan zeer modderig toen Kay de tweede manche moest rijden. Karssemakers pakte ditmaal kopstart en werkte een gecontroleerde wedstrijd af. Gedurende wedstrijd bouwde Kay een veilige voorsprong op en nam geen onnodige risico’s. Desondanks kon hij niet voorkomen dat hij toch eenmaal ten val kwam waarbij de motor wegschoof door de modder. Echter had Kay op dat moment al een enorme voorsprong opgebouwd waardoor de koppositie niet in gevaar kwam. In de moeilijke omstandigheden zette Karssemakers de wedstrijd verder naar zijn hand en won. 

Vanwege de aanhoudende regenval en de slechte circuit omstandigheden, werd de derde en laatste manche afgelast. Met een 2-1 in de manches pakte Karssemakers de dagzege in Gaildorf. 

Afgelopen weekend kwam Husqvarna BT Racing aan de start in de EMX250 wedstrijd in het Zweedse Uddevalla. Het verslag volgt volgende week.

Kay Karssemakers

Uit de krant