Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 09e19a
Foto: Cock Stam
Evenementen nieuws

Foto's Bloedprocessie

Heilig Bloedprocessie trekt door zonnig centrum Boxtel

Boxtel - In tegenstelling tot vorig jaar, toen de Heilig Bloedprocessie op het laatste moment vanwege regen moest worden afgelast, kon de historische tocht dit jaar wel gelopen worden. Het zorgde voor drukte langs de route door het centrum en gezelligheid op de terrassen.

'Blijft het droog?' Het is op Drievuldigheidszondag, de zondag na Pinksteren, in Boxtel misschien wel de meest gehoorde vraag. Geen wonder, want de Heilig Bloedprocessie wordt op die dag gelopen. Met de processie wordt stilgestaan bij het Heilig Bloedwonder dat zich ergens vóór 1380 in Boxtel voltrok toen priester Eligius van den Aker een kelk met wijn omstootte over een corporale heen. De wijn veranderde volgens de overlevering direct in bloed.

De deelnemers aan de tocht zijn gehuld in in 1949 ontworpen kostuums. Vanwege deze oude kleding, door de over de grond slepende delen vaak extra gevoelig voor regen, is het ook dat de tocht niet gelopen kan worden als het regent. Dit gebeurde de laatste jaren regelmatig, waardoor de processie in 2015, 2016 en het afgelopen jaar niet doorging.

Dit jaar bleef het gelukkig voor de tientallen deelnemers droog, waardoor het publiek van de Bloedprocessie kon genieten. Zoals ieder jaar trok de tocht vanaf de Burgakker door het centrum van Boxtel in een rondje over de Baroniestraat en via de Prins Bernhardstraat en Stationsstraat weer terug. Tijdens de Bloedprocessie wordt het befaamde bloeddoek getoond en worden diverse Bijbelse taferelen die er verband mee houden uitgebeeld. Naast de Bijbelse vertoningen is in de processie ook plaats voor het Boxtels gilde en muziek van de Gildenbondsharmonie.

Veel Boxtelaren waren naar het dorp gekomen om de processie te bekijken. Het leidde dan ook tot volle terrassen en een gezellige drukte in het centrum. En toen later op de avond dan toch een wolkenbreuk voor flink wat neerslag zorgde, kon de organisatie tevreden terugkijken op een geslaagde editie van de historische tocht.

Fotograaf: Cock Stam

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>